Ország-világ

2005.06.13. 00:00

Marad a háromkulcsos áfa?

Lázas számolgatással követik az emberek az ezekben a hetekben bejelentett, jövő évtől várható adóváltozásokat. Egyelőre úgy tűnik, egyszerre jelentenek majd könnyítést és nehezítést, és persze nem mindenkinek ugyanazt.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="193"] Az általános forgalmi adó változásai az élelmiszerek árát érintené markánsan. Bevezetésével többet fizetnénk.
[/caption]Lehet, hogy mégsem vezetik be jövőre az egységes, 21 százalékos adókulcsot, amit a közelmúltban Veres János pénzügyminiszter ismertetett. Biztosat azonban csak hétfő délután tudhatunk, amennyiben a kormányfő – a korábbi ígéretek szerint – bejelenti a 100 lépés programjának keretében tervezett adóváltozásokat. Igaz, az is elképzelhető, hogy a bejelentés néhány napot csúszik. Hiszen még a hét végén, lapzártánkkor is finomították a részleteket.

Az egységes 21 százalékos adókulcsot a múlt héten tárgyalta a kormány. A személyi jövedelemadó mellett érintette volna a társasági adót, az általános forgalmi adót és az egyszerűsített vállalkozási adót (evát). Természetesen nem ezek helyett terveztek – az evához hasonlóan – egyetlen adót 21 százalékos kulccsal. Hanem ezen adófajták mindegyikének kulcsa lett volna 21-21 százalék. Ami ebből a mai napra fennmaradt: a felső áfakulcs lesz 21 százalék. Tehát a jelenlegi 25 százalékos csökkenne. A korábbi hírekkel ellentétben valószínűleg megmarad a 15 százalékos kulcs is. Csakhogy a most ide sorolt termékek és szolgáltatások többsége átkerülne a 21 százalékos kulcs alá. Ami mindenképpen megdrágítaná többek között a közüzemi szolgáltatásokat. Ugyanakkor a 15 százalékos kulcsból néhány termék – főként élelmiszerek – a még kedvezőbb, jelenleg nem létező, 10 százalékos áfakulcsba kerülne.

A mai szuperkedvezményes, 5 százalékos áfa megtartását erősen fontolgatták – tudtuk meg –, de lapzártánkkor az az álláspont, hogy mégis megemelik 10 százalékra. A helyzetet azonban megint bonyolítja, hogy vajon mely termékeket és szolgáltatásokat tartják meg a kedvezményes kulccsal, vagy esetleg melyeket sorolják ide át. A társasági adó – köznyelven nyereségadó – öt százalékponttal történő felemelését (ami 16-ról így lenne 21), úgy tudjuk, csak akkor kívánják meglépni, ha az iparűzési adó mértékét 2-ről 1 százalékosra mérséklik.

A döntést mindenképpen befolyásolja, hogy a mai szintjén kedvező nyereségadó megemelése közvetlen befolyással lehet a Magyarországra érkező, új munkahelyeket teremtő külföldi tőkére. És természetesen a hazai vállalatok európai uniós versenyképességére. Ráadásul az iparűzési adó megszűnését már mindenki tényként kezeli. A kormány is. De megfogadva a szakértők tanácsát, úgy tűnik, csak fokozatosan szünteti meg. Az önkormányzatoknál így kieső bevételt viszont más forrásból kell pótolni. Ezt szolgálná tehát a társasági adó megemelése.

Az egyszázalékosra tervezett iparűzésiadó-kulcs nem minden vállalkozást érint majd egyformán. Hiszen az adótörvény a helyi adókra csak a maximális mértéket írja elő. Az önkormányzatok azonban dönthetnek úgy, hogy a saját településükön ennél kevesebbet kérnek. S bár az elmúlt három évben nőtt azok száma, akik a maximumot vetették ki, korántsem mindenhol. Továbbá az evások lényegében már eddig is csak egy százalékot fizettek, hiszen az adóalapjuk ötven százalékának a két százalékát kérték tőlük. Pontosabban azokon a településeken, ahol az önkormányzatok a legkisebbeknek sem adtak adómentességet. Számos településen azonban adtak, jellemzően évi egy-két millió forintig, de van, ahol kivételként 30 millióig.

Az iparűzési adóra vonatkozóan készült egy olyan változat is, hogy mégis most szüntetik meg, vagyis teljes egészében beépítik a társasági adóba. Ugyanakkor a társasági adó kedvezményeit is átgondolják, vagyis megszüntetnék azokat. Ellentételként a munkáltatók társadalombiztosítási járulékainak a csökkentése valószínű. Mind a magánszemélyektől, mind a vállalkozásoktól egyedi, hosszabb számolgatást igényel majd annak kiderítése, hogy ki jár jobban a változásokkal, az adózó vagy a költségvetés. Kivéve az evásoknál. Ők ugyanis, mivel eddig is egységes adót fizettek, a tervezett változásokkal is egységesen járnak rosszabbul. Hiszen bár az egységes adó elképzelése valószínűleg megdőlt, az eva felemelése a jelenlegi 15 százalékról 21 százalékra fennmaradt. Ráadásul ha a jövőben a 25 százalékos áfa helyett csak 21 százalékot számlázhatnak, ezen is veszítenek. Persze ha az ismertetett tervezetekből parlamenti jóváhagyás után valóság lesz, az evások december 20-ig kijelentkezhetnek az eva hatálya alól, és visszatérhetnek a tételes költségelszámolásra.

Az ekho már tény

Egyetlen lépésről már döntés született: ez az egyszerűsített közteher-viselési járulék (ekho) bevezetése. Mértéke 35 százalék lesz, és aki ekhót fizet, annak nem kell külön személyi jövedelemadót és semmilyen más, munkabéreket terhelő járulékot fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában