Ország-világ

2005.06.24. 00:00

Mobil uszoda is lehet jó megoldás

Bírósághoz fordult a 2006-os úszó Eb ügyében a Mozgalom a Margitszigetért Egyesület (Momart). A szervezet a fővárosi közigazgatási hivatal határozatát szeretné felfüggesztetni, amely elrendelte az uszodabővítés munkálatainak azonnali végrehajtását. A hivatal indoklása szerint az Eb elmaradása negatívan befolyásolná Magyarország megítélését.

Kiss Gergely

– Ez nem állja meg a helyét – mondta lapunknak Hoffmann Lilla, a Momart jogi szakértője. – Nem veszélyezteti semmi a hazai sport hírnevét. Az Eb-t az uszoda jelenlegi területén elvégzett átalakításokkal is meg lehet rendezni. Bécsben például mobil uszoda létesítésével bonyolították le az Eb-t. Ezt még mi is megtehetjük. Hoffmann Lilla szerint az építési engedély az Alkotmány tizennyolcadik paragrafusát is megsértette, amely biztosítja az egészséges környezethez való jogot.

– A tervezett uszodabővítés helyrehozhatatlan károkat okoz a Margitsziget élővilágában – mondta a jogásznő. – Az Alkotmánybíróság 1994. évi határozata kimondja: az állam köteles fellépni a környezetkárosító beruházások ellen. Így kimondható: az építési engedély nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. Az egyesület attól is tart, hogy a közpénzért felépülő létesítmény magánkézbe juthat. A megállapodás szövege szerint ugyanis „ismeretlen építtető” tulajdonába kerül az új építmény.

– Félő, hogy erre megy ki az egész játék – vélekedett Hoffmann Lilla. – A fenti megjelölés után már korántsem egyértelmű, hogy azé az épület, akié a terület.

Indulhat a munka

Megkérdeztük az illetékeseket: ki épít majd a szigeten? A Nemzeti Sporthivatal tájékoztatása szerint augusztusban nevezik meg azt a kivitelezőt, aki elvégezheti az 1,6 milliárdos beruházást. Az új építmények az uszoda északi oldalán helyezkednek majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában