Ország-világ

2005.06.11. 00:00

Radikális magyarellenes kampány

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség vezető politikusai ellen indított bírósági vizsgálatok kapcsán.

BAJTAI Kornél, Szabadka

Hivatalos állásfoglalást adott ki a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa, amelyben leszögezi: a szerb hatalom belügyi szervei és ügyészségei részéről elindított, előre megtervezett és időzített eljárásról van szó; a kampány „hordozója” szerintük a Szerb Radikális Párt. A VMSZ úgy véli: már kivizsgált ügyek miatt követelik Kasza József és Kern Imre letartóztatását, ugyanakkor a tömeggyilkosoknak és háborús bűnösöknek, köztük az 1944-es magyarellenes atrocitások elkövetőinek nem kell tartaniuk a felelősségre vonástól, ellenük csak nemzetközi nyomásra foganatosítanak intézkedéseket.

A tanács ismételten a temerini incidens elkövetőinek példáját említi. Őket 15 éves börtönbüntetésre ítélték, míg azok az újvidéki fiatalok, akik előre kitervelt módon elraboltak, és napokig fogva tartottak egy magyar fiatalembert, ma is szabadlábon vannak. A párt vezetése felteszi azt a kérdést is, milyen intézkedések történtek a horgosi magyar családirtás, illetve a Sötét család elüldözésének ügyében. Úgy véli: a hadjárat oka az, hogy határozottan felemelték a hangjukat a magyarellenes támadások miatt, és követelik a belügy és az igazságügy átfogó reformját.

Kaszáék egyik feljelentője Branimir Nikolic, a Vajdasági Ellenállás szervezet elnöke, az egykori Otpor – Ellenállás ifjúsági mozgalom volt aktivistája. „Brancsi” bejelentette, hogy az általa összegyűjtött „terhelő bizonyítékokat” átadta a Nemzetközi Válságcsoport elnökének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában