Ország-világ

2005.06.02. 00:00

Reszketek a suhancoktól a lakótelepen

Olvasónk panaszolja: a lakótelepen, ahol él, agresszív suhancok garázdálkodnak. Az idős úr esténként fél kimenni az utcára. Kérdése: miért nem büntethetők a kiskorúak is?

BAMA

A gyermekek büntethetősége nehéz és összetett kérdés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Igaz, vannak országok, ahol ez bevett gyakorlat, de a mi jogrendszerünk eltér ettől. A jogalkotó dönti el, milyen kornál húzza meg a vétóképesség határát. Bizonyos koron alul az ember belátási képessége nem olyan fejlett, hogy a tetteiért felelősséget tudjon vállalni. Ez csak bizonyos lelki, szellemi, érzelmi érettség mellett lehetséges. Természetes tehát, hogy gyermekeknél a büntetés sem lehet olyan súlyos, mint a felnőtteknél.

Más kérdés, hogy a most érvényes jogszabályok születése óta sok minden megváltozott. A gyermekek a régebbi időkhöz képest korábban érnek, testi és szellemi értelemben egyaránt – véli a jogász. Ám a büntetőjogon való változtatás körültekintő vizsgálatot kíván. Ha az olvasó szeretne tenni valamit az ügyben, országgyűlési képviselőjéhez fordulhat, hogy az terjesszen be törvényjavaslatot. Mindamellett a büntethetőség önmagában édeskevés a probléma megoldásához. Statisztikák bizonyítják: a büntetéstől való félelem nem feltétlenül tart vissza a tettől.

RADOS VIRÁG az ön szószólója. Naponta válaszol egy-egy fontos kérdésre, amely önt érdekli. KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni! REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14. % (36-1) 488-5541; e-mail: [email protected]

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!

REGGEL, 1122 Budapest,

Városmajor u. 12–14.

% (36-1) 488-5541;

e-mail: [email protected] -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában