Ország-világ

2005.06.15. 00:00

Rezsimegtakarítást hozhat a Panel Plusz

Tetemes energiamegtakarítást is vár a Panel Plusz programtól a kormány. Kedvezményes hitelek igénybevételével olyan korszerűsítésre lesznek képesek a lakótelepeken élők, amelynek révén komfortosabbá tehetik otthonaikat, ugyanakkor mérsékelhetik a lakás fenntartására fordított pénzt.

V. G.

A kifejezetten energiatakarékos felújításokhoz 15 éves futamidőre 5-6 százalékos kamatozású hitelt vehetnek fel a lakóközösségek, ebből teremthetik elő a pályázathoz szükséges önerőt. A rászorulók kamatterheit teljes egészében átvállalja az állam. Támogatást kaphatnak azok a lakók, akik egyéni hőszabályozást és fogyasztásmérést akarnak kialakítani. A távfűtéses házakban lakók fűtési költségeinek egy része kényszerfogyasztás: az ablaknyitáson kívül nincs más lehetőség arra, hogy szabályozzák lakásuk hőfokát. A számítások szerint a lakásonként szabályozható fűtés és az egyéni fogyasztás mérésének beruházási költsége 20-80 ezer forint, amely 3-4 év alatt megtérül a kisebb fűtésszámlában.

Egyes szakértők ugyanakkor úgy vélik, jóval ésszerűbb és hosszabb távra szóló megoldás, ha teljes felújítással – hőszigeteléssel, az ablakok cseréjével és a fűtési, gépészeti rendszer korszerűsítésével – próbálkoznak. Ez drágább, de 25-35 százalék energiamegtakarítás érhető el vele, s kedvezőtlen mellékhatások sem keletkeznek. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják: a fűtőtestek elzárhatóvá alakítása és az egyéni fogyasztásmérő berendezés felszerelése után a lakók egyre kevesebbet fűtenek, mindenki arra számít, hogy a másik lakás fűtése melegíti majd a falait. Ez energiacsökkentés ugyan, de egyúttal megindul a párakicsapódás, a penészesedés, a lakás tönkremenetele. Ezért a módszernek nincsenek hívei külföldön sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában