Ország-világ

2005.06.03. 00:28

Találkozzunk az Operánál!

Ötszáztól háromezer forintig válogathatunk a menük közül Budapest legelegánsabb sugárútján. Kitámasztott kőrisfák rontják a világörökségi utca összképét.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="298"] A hajdani Hermina téren felépített Operaház az egyik legszebb látnivalója az 1800-as évek végén kialakított Sugár, azaz mai nevén Andrássy útnak
[/caption]Hátizsákos, baseballsapkás, térdnadrágos embereké az Andrássy út. Ez az a városrész, amit a külföldi turisták másodszorra néznek meg. Közvetlenül a Váci utca után. – Itt, az Operánál koncentrálódnak az emberek – mutat Zádori Miklós (32) a több mint 120 éves épületre. A harmincas fiatalember szakembere az Andrássy útnak, itt tölti napjai nagy részét. Szórólapot osztogat a turistáknak. – A kisföldalatti megállójánál gyűlnek össze a turisták, beszélgetnek, nézelődnek. Majd továbbindulnak a millenniumi metróval. Főként esténként vannak sokan – mondja, majd sietve egy járókelő kezébe nyomja a közeli antikváriumot népszerűsítő papírlapot.

Hömpölyög az embertömeg a tikkasztó melegben szinte gőzölgő járdákon. Az út mindkét oldalán mentazöld és vörös napernyőjű kerthelyiségek csábítják a vendégeket. Szinte törvényszerűen csak az egyik oldali étterem zsúfolt, átellenben üresek az asztalok. – Azért ide ültünk be, mert úgy gondoltuk, az a jobb hely, ahol többen ülnek – magyarázza Bernard Rogerts a Goa Café teraszán. A fiú barátnőjével Hollandiából jött Budapestre vakációzni. – Bár egy kicsit magasak az árak, megéri. Még soha nem ittam ilyen finom limonádét, mint itt. Különleges ételeik vannak, bár kicsi az adag.

Étel-ital terén el vannak látva a turisták, az Oktogonon olcsó és gyors, a téren túl drága és nívós éttermek sorakoznak. A sör ára 350 és 600 forint között mozog, a hely minőségétől függően. Az, aki sétálgatással próbálja elütni az időt, vegyes képet lát maga előtt. Ürességtől kongó, új tulajdonosra váró üzletek sivár kirakatai törik meg a fényes portálok sorát. – Érthetetlen, hogy miért hagyják elnéptelenedni ezt a sok helyiséget – néz be Szántódi Anna (26) a Millennium kávézó poros ajtaján. – Vajon mit jelenthet az, hogy technikai okok miatt zárva? – teszi fel a költői kérdést. – Ez már a harmadik üres üzlet az Oktogontól a Bajza utcáig.

Sokaknak nem hiányoznak az éttermek, ők a padon szeretnek üldögélni. Főként idős emberek a környékről. Egyikük épp egy kőrisfa árnyékában pihen a perzselő hőségben. – Ez a kedvenc utcám, szeretem nézni a fiatal turistákat – mondja Czank Béláné (62). – Mindig ide ülök le, mert ennél a hirdetőoszlopnál gyakran megállnak a külföldiek.

Greenday-koncert, Handel-opera, kiállítás és moziműsor – erre hívják fel a külföldiek figyelmét. Kellőképp lehangolva a Terror Háza után válogathatnak a magyar főváros kínálatából. De akár továbbsétálhatnak a Hősök terére. Közben a fényképezőgépet nem ajánlott elővenni, a kitámasztott kőrisfák és a feltúrt ágyások rontanák a képet. Elég, ha csak az út menti villákban, palotákban gyönyörködnek.

Az Andrássy út környékének lakói szeretnek itt élni

Kónya Erika biztosítási tanácsadó: Húsz éve itt élünk az Andrássy úton. Semmi pénzért nem költöznék el innen. Imádom ezt a környéket. Egyedül a kéregetők zavarnak, akik folyton megállítanak. Szerintem ez a turistákat is ugyanígy zavarja. Nem ide valók ezek az emberek. Marko Miligari informatikus: Itáliából, Pármából érkeztem Budapestre. Azért jöttem az Andrássy útra, hogy megnézzem az Opera épületét. Őszintén mondva nekem a Váci utca jobban tetszik. Itt sok az autó, nehéz átjutni a túloldalra. A Váci utca nyugodtabb.

Húsz éve itt élünk az Andrássy úton. Semmi pénzért nem költöznék el innen. Imádom ezt a környéket. Egyedül a kéregetők zavarnak, akik folyton megállítanak. Szerintem ez a turistákat is ugyanígy zavarja. Nem ide valók ezek az emberek.

Marko Miligari informatikus:

Itáliából, Pármából érkeztem Budapestre. Azért jöttem az Andrássy útra, hogy megnézzem az Opera épületét. Őszintén mondva nekem a Váci utca jobban tetszik. Itt sok az autó, nehéz átjutni a túloldalra. A Váci utca nyugodtabb. A hajdani Hermina téren felépített Operaház az egyik legszebb látnivalója az 1800-as évek végén kialakított Sugár, azaz mai nevén Andrássy útnak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában