Ország-világ

2005.06.16. 00:00

Több mint ötmillió barkácsoló

Az OBI, amely a „Lakásból otthont” szlogen jegyében lépett tizenegy éve a magyar piacra, idehaza is piacvezetővé vált.

B. K.

 A világ egyik vezető otthonteremtéssel foglalkozó áruházlánca április végéig, egy év alatt 5,4 millió vásárlót fogadott és 38 milliárd forintos árbevételt ért el. Májusban letették a nagykanizsai áruház alapkövét. Emellett az OBI új áruházat nyit Budapesten és Sopronban, s felújítja több régebbi üzletét is. A beruházásoknak köszönhetően év végére az áruházlánc összesített eladótere 145 ezer négyzetméterre bővül, s ma már 1800 embernek adnak munkát. Az OBI idén 51 milliárd forintos forgalomra számít.

Első magyarországi áruházát 1994-ben Budapesten nyitotta meg. Az áruházlánc az elmúlt évben új üzletet nyitott Tatabányán, Dunaújvárosban, Szolnokon és Dél-Budán, a Savoya Parkban, bővítette újpesti üzletét is. Ennek köszönhetően piaci versenytársai közül a legtöbb helyen, jelenleg hat budapesti és tizenegy vidéki áruházban fogadja a vásárlókat. Az OBI 2004-ben 10,7 millió látogatót fogadott, akik közül 5,4 millióan vásárlóvá váltak, az áruházlánc árbevétele pedig elérte a 38 milliárd forintot, ami 11 százalékos növekedés a tavalyi árbevételhez képest. Az OBI jó eredményeit a lakáskultúra termékek, a gépek, szerszámok és a kertészet forgalmának növekedése okozta, amelyet a cég a piaci igényekre épülő széles választékával, alacsony áraival és áruházainak elérhetőségével valósított meg.

Az OBI életében központi szerepet kapott a környezettudatos gondolkodás. Ennek bizonyítéka, hogy 2004-ben külső tanácsadó céget bízott meg környezetvédelmi tevékenységének átvilágításával. Az ebből készült jelentés sem környezeti problémát, sem környezetszennyezést vagy jelentős környezeti veszélyeztetést nem mutatott ki. A gyerekeknek szólt az OBI tavalyi karitatív akciója is, amelynek eredményeként minden „OBI városban és kerületben”, összesen tizennégy új, az európai uniós normáknak megfelelő játszóteret építettek és adtak át.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában