Ország-világ

2005.06.11. 00:00

Többen néznék, mint láthatják

Izgatottan várják Debrecenben június huszadikát, akkor készíti el az UEFA a Bajnokok Ligája-selejtező sorsolását.

Lázár Lajos

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Debrecenben májusban magyar bajnoki címet ünnepeltek, mostantól viszont a Bajnokok Ligája-selejtezőre koncentrálnak, a csapatot sikerült egyben tartani, senki sem távozott Supka Attila együtteséből
[/caption]Az már biztos, hogy a magyar bajnok kihagyhatja az első fordulót, csak a második körben (játéknapok: július 27., augusztus 3.) kapcsolódik be a küzdelmekbe. A rajtig két nagyon fontos feladat vár a csapat vezetésére: meg kell erősíteni a keretet, és bővítésre szorul az Oláh Gábor utcai stadion. A bajnoki cím birtokában magától értetődő, hogy a Debreceni VSC többségi tulajdonosa, Szima Gábor meghosszabította a szakmai stáb szerződését, továbbra is Supka Attila az edző. A megállapodás most már 2008-ig szól a mesterrel. Érthető a bizalom, hiszen Supka vezette el a Lokit a bajnoki címig. Maradt pályaedzőnek Herczeg András, a Loki-szurkolók egyik kedvence. Nem érdemtelenül, hiszen nála kezdett annak idején futballozni Sándor Tamás, Dombi Tibor, Madar Csaba, Szatmári Csaba és Böőr Zoltán is. A játékoskeretet 25 főre tervezik, mert szeretnének minél tovább jutni a Bajnokok Ligájában, a sorozatmérkőzések miatt pedig megfelelő tudású kiegészítő emberekre van szükség. Valamennyi, a bajnoki aranyat megnyerő futballistának élő szerződése van, nem kell attól tartani, hogy eltávozik bárki is közülük. Pedig a jó szereplés komoly érdeklődést vátott ki külföldi klubok részéről, főként Böőr Zoltán, Komlósi Ádám, Halmosi Péter és Éger László iránt. A vezetés nem szívesen mondana le róluk, de nem elképzelhetetlen, hogy kedvező ajánlat esetén ráállnak az üzletre. Közös megegyezéssel szerződést bontanak a hónap végén azokkal is, akik feleslegessé válnak az érkezők miatt.

Ami az erősítést illeti, egyelőre csak találgatások vannak, tartanak még a tárgyalások. Elképzelhető, hogy visszatér Bajzát Péter, beszélgettek Tököli Attilával, felmerült Kenesei Krisztián, valamit Mátyus János neve is. A Freiburg 25 éves csatára, a francia Regis Dorn is a kiszemeltek között található. A kölcsönbe adott játékosok, Máté Péter, Müller Zsolt, Virágh Aladár (mindhárom Diósgyőr) és Andorka Péter (ZTE) a hónap végén visszatérnek, akkor döntenek arról, ki az, aki marad, ki az, aki mehet. Debrecenben régi gond a létesítmény állapota. Nagyobb az érdeklődés a Loki meccsei iránt, mint amennyi szurkoló befér a stadionba. Pályáztak egy új aréna építésére, de az állami támogatás egyelőre még várat magára.

– Debrecen városa mindenképpen megérdemelne egy új stadiont – mondja Szilágyi Sándor ügyvezető igazgató. – Most csupán hétezer-ötszáz nézőt tudunk elhelyezni a lelátókon, a Bajnokok Ligájában pedig várhatóan ennél többen lesznek kiváncsiak a meccseinkre. Azért használok többes számot, mert szeretnénk minél tovább eljutni, és rangos ellenfeleket hozni Debrecenbe. A létesítmény egyébként megfelel az UEFA előírásainak, tehát minden meccsünket lejátszhatjuk ott. Két évvel ezelőtt az UEFA-kupában is hitelesített volt a stadionunk. Ennek ellenére foglalkozunk a gondolattal, hogyha egy Európa-hírű ellenfelet kapunk, akkor elvisszük a meccset a fővárosba. Addig is igyekszünk itthon minél jobb körülményeket teremteni. Szakemberek vizsgálják, miként lehetne bővíteni az Oláh Gábor utcai létesítményünket. A tervezet a napokban elkészül, a jövő héten derül ki, hogy a terv megvalósítható-e, és ha igen, mennyibe kerül. Azt szeretnénk, ha a nézőtér háromezer-ötszáz férőhellyel bővülne, így tizenegyezer szurkoló biztathatná a Lokit, már az első hazai Bajnokok Ligája-meccsen.

Annyit már lehet tudni az elképzelésekről, hogy a klub Vágóhíd utcai sporttelepére egy, a FIFA-szabványnak megfelelő műfüves pályát terveznek, az Oláh Gábor utcába egy műfüves csarnokot. Az új stadion építését 2007-ben kezdenék meg. Ha az UEFA Magyarországnak és Horvátországnak adná a 2012-es Eb-t, akkor 35 ezres, ha nem, akkor 15 ezres létesítményt építenének. A számítások szerint a fejlesztés költsége – mai áron – 16 milliárd 518 millió forint lesz. Mondhatni, Debrecenben hosszú távra terveznek, ami ritkaság mifelénk a futballban. Jellemző az alapállásra, hogy 2006 szeptemberére a tervek szerint a Gázvezeték utcában elkészül az a hat-nyolc füves pálya, amely az utánpótlás-nevelést szolgálja majd – európai színvonalon.

Hogy a fiatalok jó kezekben lesznek, arra biztosíték, hogy a közelmúltban hároméves szerződést kötöttek Jámbor Lászlóval. Jámbor technikai igazgatóként és fejlesztési menedzserként segíti a klubot, de róla tudni kell, hogy főszerepe volt abban, hogy a holland Ajax világhírre tett szert a fiatal futballisták képzésében. És az is lényeges, hogy a városban is nagy hagyományai vannak az ifjú játékosok nevelésének.

Debreceni kupatörténelem

A debreceni futballisták most indulhatnak negyedszer európai kupában, a csapat eddigi mérlege: 6 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség. 1999/2000 UEFA-kupa 1. forduló: DVSV–Wolfsburg (német) 0-2, 2-1 2000/2001 UEFA-kupa Selejtező: DVSC–Nistru Otaci (moldovai) 3-0, 0-1 1. forduló: DVSC–Bordeaux (francia) 1-5, 3-1 2003/2004 UEFA-kupa Selejtező: DVSC–Ekranas (litván) 1-1, 2-1 1. forduló: DVSC–Varteks Varazsdin (horvát) 3-1, 3-2 2. forduló: DVSC–PAOK Szaloniki (görög) 1-1, 0-0 3. forduló: DVSC–FC Bruges (belga) 0-1, 0-0

A siker a legjobb üzlet a Bajnokok Ligájában is

Az UEFA a 2003/2004-es szezonban a 883 millió svájci frankos bevételéből meccspénz, valamint tévés és marketingjogok fejében mintegy 633 milliót osztott szét a csoportküzdelmekbe bekerült 32 csapat között. A fennmaradó összegből a szövetség tagországai részesültek, azzal a megkötéssel, hogy a pénz csak az utánpótlásra fordítható. Arányosságról nincs szó, a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe (32 csapat) bejutó 15 nemzet szövetségei összesen 40,5 millió frankot kaptak – a legtöbbet az angolok, 9,5 milliót – a többi ország 11,89 millió frankon osztozott. Mind az ötvenkét szövetség kapott viszont 300 ezer frankot, különösebb indoklás nélkül. Magyarországnak, a szövetségnek, illetve a nemzetközi kupákban érdekelt csapatoknak az UEFA kimutatásai szerint összesen 1,316 millió frank jutott az elmúlt szezonban. A magyar csapatok közül a csoportkörbe egyedül bejutott Ferencváros több mint 3 millió frankot keresett – 1995/1996-ban. Jó pénz volt ez akkoriban, kár, hogy nem sokat profitált belőle a klub. A jövő is arról szól majd, hogy az elitklubok a pályán és az elszámolásnál is kedvezőbb helyzetben lesznek a többieknél. Az UEFA ugyanis a televíziós, rádiós és marketingbevételeket aszerint osztja szét, hogy mekkora egy-egy klub befolyása a piacon, egyszerűbben: mennyien kíváncsiak a mérkőzéseikre.

1999/2000 UEFA-kupa

1. forduló: DVSV–Wolfsburg (német) 0-2, 2-1

2000/2001 UEFA-kupa

Selejtező: DVSC–Nistru Otaci (moldovai) 3-0, 0-1

1. forduló: DVSC–Bordeaux (francia) 1-5, 3-1

2003/2004 UEFA-kupa

Selejtező: DVSC–Ekranas (litván) 1-1, 2-1

1. forduló: DVSC–Varteks Varazsdin (horvát) 3-1, 3-2

2. forduló: DVSC–PAOK Szaloniki (görög) 1-1, 0-0

3. forduló: DVSC–FC Bruges (belga) 0-1, 0-0 A siker a legjobb üzlet a Bajnokok Ligájában is Az UEFA a 2003/2004-es szezonban a 883 millió svájci frankos bevételéből meccspénz, valamint tévés és marketingjogok fejében mintegy 633 milliót osztott szét a csoportküzdelmekbe bekerült 32 csapat között. A fennmaradó összegből

a szövetség tagországai részesültek, azzal a megkötéssel, hogy a pénz csak az utánpótlásra fordítható.

Arányosságról nincs szó,

a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe (32 csapat) bejutó

15 nemzet szövetségei összesen 40,5 millió frankot kaptak – a legtöbbet az angolok, 9,5 milliót – a többi ország 11,89 millió frankon osztozott. Mind az ötvenkét szövetség kapott viszont 300 ezer frankot, különösebb indoklás nélkül. Magyarországnak, a szövetségnek,

illetve a nemzetközi kupákban érdekelt csapatoknak az UEFA kimutatásai szerint összesen 1,316 millió frank jutott az elmúlt szezonban.

A magyar csapatok közül a csoportkörbe egyedül bejutott Ferencváros több mint 3 millió frankot keresett – 1995/1996-ban. Jó pénz volt ez akkoriban, kár, hogy nem sokat profitált belőle a klub.

A jövő is arról szól majd, hogy az elitklubok a pályán és az elszámolásnál is kedvezőbb helyzetben lesznek a többieknél.

Az UEFA ugyanis a televíziós, rádiós és marketingbevételeket aszerint osztja szét, hogy mekkora egy-egy klub befolyása a piacon, egyszerűbben: mennyien kíváncsiak a mérkőzéseikre. Debrecenben májusban magyar bajnoki címet ünnepeltek, mostantól viszont a Bajnokok Ligája-selejtezőre koncentrálnak, a csapatot sikerült egyben tartani, senki sem távozott Supka Attila együtteséből -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában