Ország-világ

2005.06.03. 00:11

Vita a margitszigeti faátültetésről

Ötvenkét fa áll a 2006-os úszó Eb-hez kapcsolódó uszodabővítés útjában. A margitszigeti növényekből negyvenet kivágnak, tizenkettőt átültetnek. A lombos fák áthelyezésének sikeréről megoszlanak a vélemények.

Kiss Gergely

– Jobb lenne ősszel, de most is el lehet végezni a feladatot – mondta a Reggelnek az átültetést szervező Zöld Demokraták ügyvivője. Erdei Csaba szerint korszerű technika segítségével megmenthető a tizenkét növény. – Európában egyetlenegy olyan gép van, amely képes egy háromméteres földlabdával rendelkező fa áthelyezésére. Ez hamarosan megérkezik hozzánk – tájékoztatott az ügyvivő.

A fákat jelentősen vissza kell metszeni, a gyökereket pedig becsövezni. A megmaradás érdekében speciális földet kapnak. A tizenkét növényt a szigeten helyezik majd el. – Többet is megmenthetnénk, de sajnos nagy részük túl közel van egymáshoz, így nem lehet sértetlenül kiemelni azokat – tette hozzá Erdei Csaba. Az ügyvivő szerint a munkálatokat végző cég eddig egymillió fát ültetett át sikeresen Európában. Az áthelyezés költsége meghaladja az ötmillió forintot.

– Egyszerre nevetséges és felháborító, ami történik – mondta lapunknak Csemez Attila tájépítész-professzor. – Vegetációs időszakban nem lehet átültetést végezni, így a növények megmaradására minimális az esély. Kihajtáskor még a többször iskolázott faiskolai egyedeket sem ültetik át. Nem beszélve arról, hogy a megcsonkolt fák látványa elrettentő lesz. A szakember szerint a megmaradó vastagabb gyökerek képtelenek lesznek életben tartani a növényeket. – Az évtizedek során megszokott termőhelyi feltételekhez hasonlót nem lehet kialakítani – tette hozzá Csemez. Szerinte amit az Eb jegyében a szigettel művelnek, az a természet megcsúfolását jelenti.

Építési engedélyre várnak

Az átültetést előreláthatólag június közepén lehet elkezdeni. A feladat elvégzéséhez ugyanis érvényes építési engedélyre van szükség. Ezt már kiadta a XIII. kerületi önkormányzat, ám azt egy civil szervezet megfellebbezte. Várhatóan jövő héten születik döntés a kérdésben. Mindeközben Görözdi György miniszteri biztos cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint az Európai Úszó Szövetség (LEN) elégedetlenségét fejezte ki az uszodabővítéssel kapcsolatban. A LEN képviselői májusban tartottak helyszínbejárást a szigeten.

Mindeközben Görözdi György miniszteri biztos cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint az Európai Úszó Szövetség (LEN) elégedetlenségét fejezte ki az uszodabővítéssel kapcsolatban. A LEN képviselői májusban tartottak helyszínbejárást a szigeten. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában