Ország-világ

2005.07.08. 00:23

A dallamos nevű konyharém igazi nyári ragadozó

Nem telik el nyár komoly szalmonella-fertőzés nélkül. A meleg és a higiéniai szabályok könnyelmű kezelése már elég is a kórokozóknak ahhoz, hogy virulni kezdjenek és alaposan elrontsák a nyaralást, akár kórházba kényszerítsék a vigyázatlanul elkészített eledel fogyasztóit.

BAMA

Az élelmiszer eredetű betegségek között ma a szalmonella a legjelentősebb a világon, az ilyenfajta nyavalyák közül ezt észlelik a leggyakrabban Európa-szerte. Napjainkban – becsült adatok szerint – az Egyesült Államokban ötmillió, Nagy-Britanniában több mint félmillió eset fordul elő.

A megbetegedések többsége – több mint 40 százaléka – Európában is a magánháztartásokban történik, ezt követi a közétkeztetés és vendéglátás. Okozói leggyakrabban a tojáshéjon baromfiürülékkel vagy szemmel nem láthatóan megtapadó baktériumok. Parányi, mindössze 2-3 millimikron hosszú pálcikák ezek, legalább kétezerféle változatban.

A szervezet ellenállóképességétől függ, hogy mekkora baktériumszám váltja ki a fogyasztónál a megbetegedést. A tünetek: hányás, hasmenés, hasi görcs, magas láz, enyhébb esetekben viszont csak hasmenéssel jár a heveny fertőzés. A betegség lappangási ideje 6-48 óra. A szalmonella 60 fokos hőmérséklet fölött 15-20 perc alatt elpusztul. A nagyi ösztönösen tudja ezt, amikor felforralja a tejet, a levest. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a nyers baromfitojás – de a tőkehús is – szennyezett lehet. A többi baktériumhoz hasonlóan ezek a kórokozók is érzékenyek a kémiai szerekre: savakra, fertőtlenítőszerekre és más vegyi anyagokra. Épp ezért a háztartásokban sem szabad takarékoskodni a fertőtlenítőszerekkel, és fokozottan törekedni kell a személyi higiéné megtartására.

A fertőzés veszélye a tojás kezelésével és a felhasználása során alkalmazott konyhatechnológiai eljárásokkal hárítható el. Ha a tojás szennyezett, a külsején lévő vér- és ürülékfoltot tárolás előtt kell eltávolítani száraz tisztítással (kefével, dörzspapírral). A szalmonella baktériumok savanyú vegyhatású ételekben nem életképesek. A savanyítás citromlével, ecettel végezhető. Majonézes ételhez lehetőleg kész, tubusos majonézt használjunk. A nyers hús feldolgozása, előkészítése után pedig mossunk kezet. Csökkenthetjük a fertőzés esélyét, ha a húsok elkészítésekor, főzésekor ügyelünk arra, hogy a belseje alaposan süljön, főjön át.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában