Ország-világ

2005.07.16. 00:00

A kocka el van vetve

A kártya- és tenyérjóslásról többet hallunk, pedig volt idő, amikor az emberek a kockák kiszámíthatatlannak tűnő pörgésében kutatták a jövőjüket.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="217"] A kiszámíthatatlan jövőről fellebbentik a fátylat a pörgő kockák, de azért a sorsunkat magunk is irányíthatjuk
[/caption]Számos hiedelem és babona lengi körül ezeket a tökéletes formájú testeket. Egyesek boszorkányságnak, mások igaznak tartják, ha valaki a jövőt látja bennük. Az ésszerűségre, a fizika törvényeire hivatkozók szerint pontosan leírható, előre kiszámítható a vetés előtt, hogy merre gurulnak, s végül hol állnak meg a hasábok. Szerintük semmi ördöngösség nincs abban, ahogyan az apró kockák végül megpihennek. A természetfeletti erőkbe vetett hit azonban erős, így ma is sokan fordulnak tanácsért a kockákhoz.

Ha játszik, ne csaljon. Úgyis mindig az első kérdésre kapott válasz marad a meghatározó, hiába csűrjük-csavarjuk addig a szavakat, amíg nem áll be számunkra kedvező fordulat. Legtöbben két kockával jósolnak. Mindkettőt pohárba helyezik, és a vetés pillanatában a feltett kérdésre koncentrálnak. A dobás csak csukott szemmel érvényes. A dobott érték adja meg a választ.

Egy pontot szinte sosem kapunk, ez lehet az oka annak, hogy ezt a választ egyértelmű igennek vehetjük. A kettes előfordulása ugyancsak ritka, határozott nemet jelent. Három pont esetén van remény. Bár a válasz nemleges, mégis érdemes próbálkoznunk, így megvalósulhat a kívánságunk. Négy pontot gyakrabban dobunk, a válasz inkább igenlő, mégis érdemes újból átgondolnunk terveinket. Lehet, hogy rossz úton indultunk el. Az ötös örömöt és szerencsét jelent, a hatos pedig biztatást, de a siker nem garantált. A hetes bűvös szám, nincs is igazi jelentése. Akinek gyakran jön ki ez az érték, bátran nevezheti magát a szerencse lovagjának. Csak a véletlenben bízhat. A nyolcas szám megfontoltságra, nyugalomra int. Nem szabad a dolgokat elsietni, hamar munka ritkán jó. A kilences az egyeshez hasonlóan igent jelent, még akkor is, ha látszólag lehetetlen helyzetről van szó. Aki tízest dobott, legyen gyanakvó, problémája megoldódhat, de csak kellő éberséggel és kitartással. A tizenegy nem számít. A kérdés már régen megoldódott vagy teljesen lényegtelen. Arra figyelmeztet, hogy ne fújjuk hatalmasra az apró-cseprő ügyeket. Végül a dupla hatos azt jelzi, hogy rossz kérdést tettünk fel. Amiről most azt gondoljuk, fontos, arról később kiderül, hogy tévedés volt, nem láttuk a fától az erdőt.

Véletlenek nincsenek?

Egyes vélemények szerint a világ működését előre leírható törvényszerűségek szabályozzák. Mivel a fizikai erőhatások alól senki nem kaphat felmentést, a kockák útját sem a sors vagy egy titokzatos erő, hanem a külső körülmények szabályozzák. Ezeket persze nehéz lenne előre modellezni, de ha ismernénk minden adatot, kiszámíthatnánk, hova és milyen pozícióban érkezik az eldobott test. Ha ezt az álláspontot elfogadjuk, a kockavetés eredményét is meg kell kérdőjeleznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában