Ország-világ

2005.07.30. 00:00

A marihuána és az alkohol az asszonyok dolga

Hogy a férfiak házasság után hányszor nyúlnak a fűhöz, az leginkább a nőtől függ. Ha ő elutasítja, akkor a férj drogfogyasztása látványosan csökken, állapították meg amerikai tudósok. A férfiak ivási szokásaiba azonban nincs a házastársaknak beleszólási joguk.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="310"] A szülők káros szenvedélye leginkább a gyermekek egészségét károsítja
[/caption]„Szó sem lehet róla!” – az ehhez hasonló mondatokat a frissen házasodott amerikai nők szívesen használják. Mert akármennyire furcsa, a nő dönti el, hogy a férje elszívhat-e alkalomadtán egy-egy joint-ot. A Buffalo-i egyetem szenvedélybetegség-szakértőinek tanulmányából az derül ki, hogy a házasság első évében a férfiak akkor nyúlnak leginkább a marihuánához, ha a hitvesük is szívesen elszív egy spanglit. Ha a feleség nem szeret szívni, sokkal nagyobb az esély, hogy a férj felhagy a drogfogyasztással. Az alkohol esetében viszont nincs szerepe az asszony fogyasztói magatartásának, állapította meg Kenneth Leonard a tanulmányban. A férfi az, aki meghatározza párja ivási szokásait. Leonard 1990 óta majdnem 500 párt vizsgált. Kiderült, hogy az átlagosan 27 éves feleségeknek egyértelmű befolyásuk volt az átlagosan 29 éves férjeik marihuána-fogyasztását tekintve.

Az első évek még mozgalmasak, de 30 felé közelítve látványosan visszaesik a drogfogyasztás, állítja a szakértő. Ugyanakkor az is kiderül a tanulmányból, hogy a füvezni szerető emberek sokszor olyan feleséget választanak, aki szintén nem veti meg a könnyebb drogokat. – Megtaláltuk a befolyás irányát – mondta Leonard. – A feleség meghatározza a férfiak dohányzási szokásait, fordított irányban viszont ez nem megállapítható.

Az egyik lehetséges magyarázat erre a kapcsolat dinamikája: a házasság után a nőknek sokkal nagyobb hatalmuk van a partnerük felett. A feleségek nyomást gyakorolnak a férjeikre, hogy megváltoztassák azok életét. A férfiak pedig, hogy ne veszélyeztessék a kapcsolat harmóniáját, engednek a nyomásnak. Ha ivásról van szó, akkor a jelenség pont fordítva működik, a nők hajlamosak rá, hogy átvegyék férjük szokását. Legalábbis az első évben. A második évben aztán megfordul a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában