Ország-világ

2005.07.14. 06:40

A sokarcú szobrásznő életműve

Ma délután az Ernst Múzeumban nyílik Balás Eszter Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása. A megnyitót a legendás szerzőpáros, Cseh Tamás és Bereményi Géza a kiállításra írt dala színesíti.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A bonzból készült Háromarcú oroszlán jelképes értelmezésben a létfogalom alapját magyarázza: a fiú-lány démonarc viszályát és összetartozását
[/caption]Egy érett és elismert alkotó eddigi legnagyobb méretű bemutatkozása a ma nyíló kiállítás. Balás Eszter nyughatatlan képzőművész. Jobban mondva, olyan alkotó, aki felett nem fut el az idő, mert nem engedi, hogy elfusson. Rajta tartja szemét a világ történéseinek, alakulásának változásain, fogékony az újdonságra. Amíg régebbi munkáinál a hagyományos eszközhasználat, a véső, a hegesztő, az olló és egyéb vágó-ragasztó szerszám nyoma ézékelhető, addig az újabbakat például számítógéppel, egérrel készítette. Ez azért nem meglepő, mert Balás Eszter soha nem ragadt le kedvenc anyagnál. Dolgozott vassal, bronzzal, kővel, fával, papírral, gipsszel, viasszal… ami éppen a keze ügyébe akadt. Kipróbálta az összes plasztikai műfajt az éremtől a kisplasztikán át a nagy szobrokig. Korszakok élnek bennük együtt, összefonódik ősi és digitális technika. Ebből a termésből válogatni embert próbáló munka.

[caption id="" align="alignright" width="149"] Balás Eszter képzőművész
[/caption]– Hatalmas munka! Nem minden darabom van itt, képtelenség lenne, hanem a nagyobb vonulatokat reprezentálók. Azokat választottam ki, amelyek szerintem az élet minőségi próbáját kiállták. És ez így együtt visszatekintés, összegzés… – mondja a művész. Ez a műfaji sokszínűség nem kelti a széttagoltság érzetét, sőt a szobrásznőre jellemző formai letisztultság teszi egyszerűségében is rendkívülivé a kiállított anyagot. Sík Csaba írja róla: „Balás Eszter portrékat csinál, a kegyetlen éleslátás és a megértő szeretet emlékműveit”. Melynek alapja az a felfogás, miszerint a művészet örök, az emberi léten és az időn túl is létező dolog.  Isten- és kapuszobrai mind az e világi és túlvilági lét kapcsolatát vizsgálják.

Kiemelten hangsúlyos csoportot képeznek  az életműben a nő–férfi – többnyire ellentétes, mégis összeolvadó, egymásba kapaszkodó – kapcsolatot értelmező alkotások. Kisplasztikáin, monumentális szobrain kívül grafikai, szitanyomat és árnyékfotó munkái is láthatók a kiállításon, amelyek főbb motívumai szobrászati alkotásain köszönnek vissza. Fontos megemlíteni, hogy Balás 21 köztéri alkotása látható Magyarországon, Vietnamban és Dél-Koreában. – Nem szeretem az egyformaságot. Én gazdagnak látom a világot. Nézem az embert, akiről portrét csinálok, és a szemében tájat, viaduktot látok. De ez természetes: amikor dolgozom, millió dolog jut eszembe. Mert együtt dolgozunk: az anyag és én. És az anyag által a világ szól hozzám. Ahogy szól bárkihez, aki rászánja az időt. Akkor megnyílik és megmutatja, milyen végtelenül gazdag –  vallja az életmű-kiállítást összegző mondatokkal  Balás Eszter szobrászművész.

Dal a szobrászokról

Bereményi Géza – Régóta figyelemmel kísérem Eszter munkáit, szinte az öszszes szobrát ismerem. Különlegesek, csak rá jellemzőek. Ezen az életmű-kiállításon mutatkozik meg sajátos plasztikai szemlélete, művészi magatartása Az ősi mesterség legrégebbi és legújabb eszközeivel dolgozik. A dal, ami a kiállítás megnyitóján elhangzik, nemcsak személyesen Eszternek, hanem általában a szobrászoknak íródott, a szobrászokról szól. Életükről, helyzetükről, arról, hogy hogyan él, alkot ma nálunk a művész. Cseh Tamás – Eszter szobrai mindig megleptek. Az egyéni megoldás különlegessége fogott meg, ezer szobor közül ki tudnám választani az övét. Bármikor találkozom a munkáival, jó kedvem lesz. Nem komor fenség, hanem derű, életigenlés árad belőlük. Különösen kisebb méretű szobrait kedvelem, talán az intimitásuk, a személyességük miatt.

– Régóta figyelemmel kísérem Eszter munkáit, szinte az öszszes szobrát ismerem. Különlegesek, csak rá jellemzőek. Ezen az életmű-kiállításon mutatkozik meg sajátos plasztikai szemlélete, művészi magatartása Az ősi mesterség legrégebbi és legújabb eszközeivel dolgozik. A dal, ami a kiállítás megnyitóján elhangzik, nemcsak személyesen Eszternek, hanem általában a szobrászoknak íródott, a szobrászokról szól. Életükről, helyzetükről, arról, hogy hogyan él, alkot ma nálunk a művész.

Cseh Tamás

– Eszter szobrai mindig megleptek. Az egyéni megoldás különlegessége fogott meg, ezer szobor közül ki tudnám választani az övét. Bármikor találkozom a munkáival, jó kedvem lesz. Nem komor fenség, hanem derű, életigenlés árad belőlük. Különösen kisebb méretű szobrait kedvelem, talán az intimitásuk, a személyességük miatt. A bonzból készült Háromarcú oroszlán jelképes értelmezésben a létfogalom alapját magyarázza: a fiú-lány démonarc viszályát és összetartozását Balás Eszter képzőművész -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában