Ország-világ

2005.07.11. 00:00

A társas ember boldogabb és tovább él

A barátok állandó jelenléte megnöveli várható élettartamunkat – állítják ausztrál kutatók. Szerintük a szülői és a rokoni kapcsolatoknak azonban kevesebb hasznuk van egészségünk szempontjából, mint a barátinak.

Árvay N. T. – Farkas C.

A Journal of Epidemiology and Community Health lapban jelentették meg azokat az eredményeket, amelyekkel állításukat igazolják. A kutatócsoport 1500 – 70 év feletti – páciensnél vizsgálta meg, hogy az egészség, a társadalmi helyzet és az életmód mennyire befolyásolja a túlélési rátát. Az 1992-ben kezdődött kutatás első szakaszában a résztvevők barátokkal, családtagokkal, rokonokkal, gyerekekkel létesítettek személyes és telefonos kapcsolatait vették górcső alá. A kutatás alanyainak túlélési rátáját először 10 év után, majd 3-4 évente újra ellenőrizték.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szorosabb, aktívabb beszélgetéseket és találkozókat igénylő baráti, ismerősi kapcsolatok pozitívabb hatással vannak a túlélési esélyeinkre, mint a rokoni vagy gyermekekkel való kapcsolatok. Lyonne Giles, az adelaidei Flinders Egyetem szakembere, aki egyben a kutatás vezetője is volt, kijelentette: „Ez annak köszönhető, hogy barátainkat mi magunk választjuk, ellentétben a rokonokkal. A barátok jobban ösztönöznek minket arra, hogy törődjünk többet az egészségünkkel, segítenek minket a depressziós és szorongásos időszakban.” Azaz a társadalmi helyzetünk, kapcsolataink az egészségünk szempontjából előnyünkre válnak. Ez lehetne az alapja az egészséges életmód széles körű elterjedésének, egyben megcélozva a baráti kapcsolatok kiterjesztését is. Természetesen az életkorunk előrehaladtával csökkennek a kapcsolataink, ezért szükséges újabb és újabb ismeretségek kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában