Ország-világ

2005.07.04. 00:00

A többség bejuttatná a kisebb pártokat is a parlamentbe

BAMA

Félmillióra tehető a potyautasok száma
Az egészségügy reformja minden kormány szerint égető kérdés. Egyes vélemények szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzügyi gondjainak egy része azokra vezethető vissza, akik nem fizetik a járulékokat, mégis teljes körű egészségügyi ellátásban részesülnek. A „potyautasok” száma félmillióra tehető. A problémára megoldást jelenthetne, ha a járulékot nem fizetőknek kizárólag sürgősségi ellátás járna. Az intézkedés hatására kevesebbet költene az OEP azokra, akik kibújnak a fizetés alól, és egyúttal elősegíthetné a „feketemunka kifehérítését”, így növelve a befolyt összeget is. E heti kérdésünk arra vonatkozott, hogy a napilapvásárlók egyetértenek-e azzal, hogy a járulékot nem fizetőknek kizárólag sürgősségi ellátás járjon.
A felmérés

A megkérdezettek véleménye megoszlott a kérdésben: 41%-uk egyetért a javaslattal, 33%-uk pedig inkább a jelenlegi rendszernél maradna. Minden negyedik válaszadó bizonytalan a kérdésben. Iskolai végzettség szerint vizsgálva a válaszok megoszlását az tapasztalható, hogy az alapfokú végzettségűek kisebb arányban támogatnák a feketemunkásoknak járó egészségügyi ellátás megkurtítását, míg a felsőfokú végzettségűek az átlagosnál magasabb arányban vannak az intézkedés mellett. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a fekete munka számottevő része az alacsony végzettséget igénylő foglalkozási ágakban van jelen. A felsőfokú végzettségűek véleményét magyarázhatja az, hogy a feltételezések szerint körükben alacsonyabb a „potyautasok” aránya, így az ő befizetéseik adják a járulékokat nem fizetők ellátásának pénzügyi hátterét is. A délkelet-magyarországi és az észak-dunántúli régión belül a megkérdezettek magasabb arányban támogatnák a javaslatot, mint a budapesti és a dél-dunántúli országrészben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában