Ország-világ

2005.07.08. 00:27

Arcára van írva az életmódja

Bár a bőrtípus mindenkinél genetikai örökség, az apró ráncok, foltok és pattanások nem írhatók a természet számlájára. Életmódunk nagyobb hatással van a bőrünkre, mint gondolnánk.

Kocsis Tímea

Arcunk minden másnál előbb ad hírt arról, hogy túlhajszoltak, fáradtak vagy betegek vagyunk. Emellett egészségtelen táplálkozással, dohányzással, túlzásba vitt napozással és kevés alvással tovább rontjuk a helyzetünket. Minden bőrhiba kialakulásának megvan az oka.

Ráncok, szarkalábak
A sokat mérgelődő emberek sokat ráncolják a homlokukat, elhúzzák a szájukat. Arcukon fiatalon barázdák alakulhatnak ki, amelyeket semmiféle kence nem tüntet el. A szem körüli vékony bőrterület különösen érzékeny, a hunyorgástól csúnya szarkalábak keletkeznek.

Harmincéves kortól eltünthetetlen nyomot hagy az arcunkon amit megettünk, megittunk vagy elszívtunk – állítja Járfás Béláné kozmetikusmester. Megjelennek az első mimikai ráncok. A cukorban gazdag étrend és a dohányzás elősegíti a bőr öregedését. A füstben lévő anyagok rongálják a ráncosodást késleltető, kollagéntermelő sejteket. Megoldás: Nagyon fontos a rendszeres, szakszerű bőrtisztítás. A masszírozás szintén késlelteti a bőr öregedési folyamatát, ráadásul stresszoldó hatása is van. Arcgimnasztikával lassítható a ráncok kialakulása.

Pattanások, mitesszerek
Bizonyos mértékű keletkezésük természetes. Nagy mennyiségben okozhatja étel- vagy vegyszerallergia, hormonális zavar vagy belső gyulladás. Szintén gyakori kiváltója a stressz, a munkahelyi túlterheltség. A kozmetikusmester szerint hormonfüggő pattanások nemcsak kamaszkorban alakulnak ki, hanem akkor is, ha valaki szült vagy éppen abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését. Fontos, hogy ne nyomkodja mitesszereit, mert elfertőződhetnek, és maradandó hegeket hagyhatnak a bőrén. Megoldás: Igyekezzen sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Kerülje a fűszeres, zsíros ételeket, a mesterséges adalékokat. Időnként tartson léböjtöt, és iktasson be egy-egy gyümölcsnapot. A belső gyulladásokra laborvizsgálat deríthet fényt.

Foltok, pigmentáció
Bár a barnaság karcsúsít, ez nem ok arra, hogy túlzásba vigyük a napozást vagy a szoláriumozást. Bőrünk azonnal válaszol a károsító ingerekre: vegyük csak az anyajegyeket és barna foltokat. A nyár végére igencsak elszaporodnak.

Járfás Béláné véleménye az, hogy a májfoltok kialakulásának hátterében külső, belső és örökletes tényezők húzódnak meg. A terhesség alatt képződött májfoltot általában hormonális változás okozza. Szoptatás után ezek többnyire maguktól elhalványodnak, eltűnnek. Megoldás: Az arcon lévő sötét foltok kialakulását gátolják az UV-szűrős fényvédő krémek. Ha ilyen gondja van, különösen vigyázzon a napozással. Gyümölcssavas hámlasztással, különleges krémekkel némileg halványíthatja a foltokat.

Hajszálerek
Elsősorban érzékeny bőrűekkel fordul elő, hogy a nagy hőségben arcukon az erek kitágulnak vagy elpattannak. Hajszáleresedéshez vezethet továbbá a dohányzás, a stressz és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Szaktanácsadónk elmondta, hogy nagy mennyiségű alkohol hatására az arcbőr az átlagosnál vörösebbé válik. Az erek fokozatosan kitágulnak, s ez nagyobb vérerek kialakulásához vezet. A szervezet egy idő után nem tud megtisztulni a bevitt káros anyagoktól, és ennek nyomai megjelennek az arcon is. Megoldás: Az árvácskából, mályvából és varjúkörömből készült kivonat jelentősen csökkenti a pirosodást. Kerülje az alkoholtartalmú készítményeket. Nagyon fontos az elhalt hámrétegek rendszeres eltávolítása.

Tesztelje a bőrét!

A megfelelő arcápoláshoz tudnia kell, milyen a bőrtípusa. Válaszoljon az alábbi kérdésekre, és számolja össze, hányszor mondott igent! Szokott viszkető, kellemetlen érzése lenni fürdés után? Gyakran keletkeznek vörös foltok a testén? Szokott hámlani a bőre? Naponta több mint tízszer mos kezet? Gyakran fogyaszt zsíros, fűszeres ételeket? Előfordul, hogy a krémtől foltos lesz a bőre? Hét óránál kevesebbet alszik éjszakánként? Rendszeresen szoláriumozik? Tíz szálnál több cigarettát szív naponta? Két liternél kevesebb folyadékot iszik reggeltől estig? A kávé, tea és az alkohol nem számít! Csak ritkán vagy sosem szaunázik? Gyakran ápolja bőrét kozmetikumokkal? Napközben többnyire 20 foknál melegebb helyiségben tartózkodik? Nem vagy alig sportol? Allergiás bizonyos ételekre? Értékelés 0 és 4 közötti IGEN válasz: Minden oka megvan az örömre. Bőre jó állapotban van, egyelőre nincs vele különösebb teendő. 5 és 10 közötti IGEN válasz: Bőre állandó ápolásra szorul. Melegre és hidegre egyaránt érzékeny, akárcsak a vízre vagy az erős illatszerekre. 10-nél több IGEN válasz: Bőre komoly kezelésre szorul. Védekezőrendszere le van gyengülve. Az egészségtelen életvitellel azonnal fel kell hagynia!

Egészséges nemesfémből készült ruhadarab a lábainkon

Az ezüst évezredek óta ismert nemesfém, ez volt a történelem első, nem hivatalos antibiotikuma is. A textilgyártók az életmódváltozás követelményeinek eleget téve jelentették meg az X-static nevezetű, ezüstszál felhasználásával készült kötszereket és ruhanemüket. Az X-static zokni az ezüst jótékony hatása miatt ajánlott cukorbetegek részére az érszűkületi szövődmények elkerülése érdekében. Viselete kellemes és egészséges. Mikrobaölő, semlegesíti a kellemetlen szagokat, melyet az izzadságban lévő ammónia és denaturált fehérjék okoznak. A lábfejek jobb helyzete visszahat az egész szervezet harmonikusabb működésére, javul az energiagazdálkodás, és a közérzet. – A meggyőző eredményeknek köszönhetően ezt a terméket az orvosi társadalom is széles körben elfogadja. – nyilatkozta dr. Fehér Éva orvos. Á. N. T.

hatással van a bőrünkre, mint gondolnánk. Kocsis Tímea Tesztelje a bőrét! A megfelelő arcápoláshoz tudnia kell, milyen a bőrtípusa. Válaszoljon az alábbi kérdésekre, és számolja össze, hányszor mondott igent!

Szokott viszkető, kellemetlen érzése lenni fürdés után?

Gyakran keletkeznek vörös foltok a testén?

Szokott hámlani a bőre?

Naponta több mint tízszer mos kezet?

Gyakran fogyaszt zsíros, fűszeres ételeket?

Előfordul, hogy a krémtől foltos lesz a bőre?

Hét óránál kevesebbet alszik éjszakánként?

Rendszeresen szoláriumozik?

Tíz szálnál több cigarettát szív naponta?

Két liternél kevesebb folyadékot iszik reggeltől estig? A kávé, tea és az alkohol nem számít!

Csak ritkán vagy sosem szaunázik?

Gyakran ápolja bőrét kozmetikumokkal?

Napközben többnyire 20 foknál melegebb helyiségben tartózkodik?

Nem vagy alig sportol?

Allergiás bizonyos ételekre?

Értékelés

0 és 4 közötti IGEN válasz: Minden oka megvan az örömre. Bőre jó állapotban van, egyelőre nincs vele különösebb teendő.

5 és 10 közötti IGEN válasz: Bőre állandó ápolásra szorul. Melegre és hidegre egyaránt érzékeny, akárcsak a vízre vagy az erős illatszerekre.

10-nél több IGEN válasz: Bőre komoly kezelésre szorul. Védekezőrendszere le van gyengülve. Az egészségtelen életvitellel azonnal fel kell hagynia! Egészséges nemesfémből készült ruhadarab a lábainkon Az ezüst évezredek óta ismert nemesfém, ez volt a történelem első, nem hivatalos antibiotikuma is. A textilgyártók az életmódváltozás követelményeinek eleget téve jelentették meg az X-static nevezetű, ezüstszál felhasználásával készült kötszereket és ruhanemüket. Az X-static zokni az ezüst jótékony hatása miatt ajánlott cukorbetegek részére az érszűkületi szövődmények elkerülése érdekében. Viselete kellemes és egészséges. Mikrobaölő, semlegesíti a kellemetlen szagokat, melyet az izzadságban lévő ammónia és denaturált fehérjék okoznak. A lábfejek jobb helyzete visszahat az egész szervezet harmonikusabb működésére, javul az energiagazdálkodás, és a közérzet. – A meggyőző eredményeknek köszönhetően ezt a terméket az orvosi társadalom is széles körben elfogadja. – nyilatkozta dr. Fehér Éva orvos. Á. N. T. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában