Ország-világ

2005.07.22. 00:00

Beadták a közös Eb-pályázatot

Magyarország és Horvátország benyújtotta közös pályázatát a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére. A két ország szövetsége a Gundel étteremben tartott sajtótájékoztatót.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vlatko Markovic (balra) és Bozóky Imre hangsúlyozta a két ország politikai egyetértését
[/caption]Az illetékesek szerdán benyújtották Nyonban, az Európai Labdarúgó Szövetség székhelyén a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére irányuló magyar– horvát pályázatot. Ezt a két ország sportági szövetségének tegnapi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be az MLSZ elnöke, Bozóky Imre. Elmondta,  a horvát parlament egyhangúlag a kandidálás mellé állt, s Magyarországon is 97 százalék fölötti volt a támogatottsági arány. – A Nyonban beadott pályázati anyagok, pályázati könyvek jelentik a közös kandidálás legfontosabb mérföldkövét – mondta Bozóky. A magyar–horvát dokumentáció írott része 564 oldal, míg a térképek több mint 400 oldalon láthatók. A kandidálási könyvet 35 hivatalos dokumentum egészíti ki.
A garanciák többségét Lamperth Mónika magyar és Dragan Primorac horvát belügyminiszter írta alá. A sajtótájékoztatón Bozóky Imre és horvát kollégája, Vlatko Markovic is többször hangsúlyozta a politikai konszenzust. A két szövetségi elnök szerint példaértékű a két parlament támogatása. Ugyanez a két ország lakóira is vonatkozik, legalábbis a közvélemény-kutatások eredményei ezt sugallják. Az eseményen az is elhangzott, hogy Nyonban nagy tetszést aratott a pályázat logója és jelszava, a „Two for one, one for twelve” (Kettő egyért, egy tizenkettőért). Egyébként az érdeklődő szövetségek csütörtökig nyújthatják be pályázatukat a 2012-es Európa-bajnokságra.
Magyarország és Horvátország mellett Olaszország, Görögország, Oroszország, Törökország és Azerbajdzsán jelezte érdeklődését, míg Lengyelország és Ukrajna közösen lenne házigazda. Az UEFA november 7–8-án választja ki a kandidálók közül a versenyben maradó három pályázatot. A 2012-es Európa-bajnokság helyszínéről 2006. december 6-án döntenek.

labdarúgó-Európa-bajnokság megrendezésére. A két ország szövetsége

a Gundel étteremben tartott sajtótájékoztatót. Szabó Tamás Vlatko Markovic (balra) és Bozóky Imre hangsúlyozta a két ország politikai egyetértését -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában