Ország-világ

2005.07.18. 06:58

Befőzési tudnivalók háziasszonyoknak

A gondos háziasszony felkészül arra, hogy a friss nyári gyümölcsök, zöldségek ízéből jusson a téli hónapokra is a családnak. Néhány dolgot mindenkinek jó tudni.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="172"] Egy gondos háziasszony éléskamrája télen nem lehet üres
[/caption]1. A tisztaságra nagyon figyeljen: a gyümölcsök feldolgozásánál ugyanúgy, mint az összes eszköznél. A legkisebb szennyeződés is a befőttek idő előtti megromlását okozhatja.
2. Mindig csak érett, hibátlan gyümölcsöket használjon!
3. A jó mérleg elengedhetetlen, hiszen mindent pontosan le kell mérni. A receptben mega-dott mennyiségek már az előkészített gyümölcsre vonatkoznak.
4. A fazekat csak félig töltse tele, mert a folyadék szintje forralás közben megemelkedik!
5. A főzés alatt folyamatosan kevergesse a befőttet, hogy a maszsza ne égjen le!
6. A kevergetéshez tiszta fém- vagy csak befőzésre használt fakanalat használjon!
7. A lekvárokat, dzsemeket, zseléket főzés után megbolondíthatja kevés likőrrel, rummal, vodkával, gyümölcspálinkával.
8. A kocsonyásodási próba megmutatja, hogy az elkészített massza megfelel-e. Evőkanálnyit kistányérra teszünk, majd rövid időre betesszük a hűtőbe. Ha megkeményedik, eléggé tömör lesz a lekvár, dzsem vagy zselé.
9. A magas fehérjetartalmú gyümölcsöknél a főzés közben keletkezett habbal bennreked a levegő, ami befolyásolhatja a befőtt kinézetét és tartósságát. A habot főzés után le kell szedni.
10. Mielőtt teletölti az üvegeket lekvárral, dzsemmel, illetve zselével, mindig öblítse ki őket forró, mosogatószeres vízzel. Ne törölje el őket, hagyja lecsepegni. Legjobb, ha csavaros tetejű üvegeket használ, mert nagyon jól megakadályozzák a kiszáradást és a mikroorganizmusok elszaporodását. A celofán és más záróanyag nem nyújt kielégítő, hosszú távú védelmet.
11. A lekvárt közvetlenül főzés után töltse színültig az üvegekbe, zárja le, majd állítsa fejre. Hagyja így körülbelül öt percig. Ezáltal a lehető legkevesebb levegő szorul az üvegbe.
12. Ne felejtsen el előkészíteni címkéket, hiszen ezekre azonnal ráírhatja, mi van az üvegben, és hogy mikor készült! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában