Ország-világ

2005.07.02. 06:38

Belefojtották a szót a BKV-vezérbe

Hétfőn dönt a buszvezetők egyik szakszervezete arról, hogy sztrájkolnak-e az elkövetkező valamelyik napon. A szakszervezet azt követeli, hogy a BKV tartsa be a kollektív szerződésbe foglalt pihenőidőt.

Vajta Zoltán

Június 16-ától ugyanis az eddigihez képest további húsz perc szünet illetné meg a buszvezetőket. A BKV vezetése azonban bejelentette, hogy jelenleg nem tudja számukra ezt biztosítani. Ahhoz ugyanis újabb alkalmazottakat kellene felvenni. Hiszen amíg a sofőrök egy része a végállomáson várakozik, valakinek vezetnie kell a többi járművet.

A Kilián Autóbusz-üzemegység Szakszervezete hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ül a BKV vezetésével. Földényi György szakszervezeti elnök azt mondja, csak a kollektív szerződés betartását tudják elfogadni. Ellenkező esetben a bíróságtól kérik annak végrehajtását. Ha ez sikertelen lesz, valamelyik nap hajnaltól délután egyig nem járnak a buszok. Ehhez persze az is kell, hogy a többi szakszervezet is csatlakozzon.

A szakszervezet a BKV vezetésének diktatórikus magatartása ellen is fellép. A cég újabban azokat a buszvezetőket is felelősségre vonja, akik nem saját hibájukból karamboloznak. Sértő hangvételű levélben hivatott ma magához több mint száz sofőrt Szirmay Tamás vezérigazgató-helyettes. Többségük önhibáján kívül keveredett balesetbe. Szirmay szerint ezek a sofőrök rontják a közlekedési vállalat forgalombiztonsági mutatóit. Így most arra biztatta volna őket, hogy csatlakozzanak a balesetmentesen vezetők táborába. A vétlen járművezetők sértőnek tartották ezt az eljárást. Velük együtt a szakszervezet is felvonult az Akácfa utcai központba. Szirmay Tamás nem tudta előadni mondókáját, mert az egybegyűltek tapssal beléfojtották a szót. A járművezetői hiánnyal küszködő BKV egyébként fizetett munkaidőben rendelte be a sofőröket.

Leváltaná a vállalat vezetőit a Fidesz

A BKV vezetőinek távozását sürgette a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője. Kupper András szerint a cégnek be kell tartania a szakszervezettel korábban megkötött kollektív szerződést, és biztosítani kell a pihenőidőt. Az ezzel járó költségnövekedést a fővárosnak kell állnia. Kupper szerint nap mint nap a BKV működésképtelenségére utaló problémákról szólnak a hírek. A napokban például az egyik metrómegállóban egy utas percekig ült a síneken, amíg a metrószerelvény el nem ütötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában