Ország-világ

2005.07.13. 00:00

Egy év alatt 3,8 százalékkal romlott a forint

A háztartási energia – ezen belül a palackos gáz – ára nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt egy év alatt, tehát tavaly június óta az idén júniusig, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Bár az élelmiszerek árai összességében az átlagos infláció alatt emelkedtek, ezen belül drágább lett a sertészsiradék és a sertéshús, viszont olcsóbb lett például a liszt, az étolaj és a tojás. A tartós fogyasztási cikkekért szintén kevesebbet kell fizetnünk, mint tavaly ugyanekkor. Többet viszont a tömegközlekedésért, a csatornadíjért és a szemétszállításért.

K. E.

Vagyis valamivel jobban járnak azok, akik korszerűen táplálkoznak, és jövedelmükből a rezsin és a napi megélhetésen túl egyéb beszerzésekre is költhetnek. Összességben 12 hónap alatt a fogyasztói áremelkedés mértéke 3,8 százalékos volt júniusban. Az idén januárhoz képest pedig 3,7 százalékos, ami az elemzők által vártnál kicsit magasabb. De vajon mit mutat egyáltalán az infláció? Ha a kereslet visszafogása túlzott, és az árak csökkenek, akkor az a növekedést veszélyezteti. Ezért az egészséges az, amikor az infláció egy százalék körüli. De persze ahogy a láz sem elegendő adat a betegség megállapításához, éppúgy az infláció sem mutatja önmagában a gazdaság állapotát.

Mindezek tükrében kell értékelni azt is, hogy a kormány jövőre két százalék alatti inflációval számol. Ezt az általános forgalmi adó (áfa) kulcsának jövő január elsejétől tervezett csökkentésétől várják. Vagyis jövőre csökkenhet az ára az elektromos áramnak, az új lakásoknak, az építőipari és a telefonos szolgáltatásoknak, valamint a kávénak és a teának. Tovább csökkenhet a tartós fogyasztási cikkeké. Maradhatnak viszont vagy drágulhatnak a szeszes italok, a dohánytermékek és a gépjárművek árai. Vagyis amennyiben az alacsonyabb áfát a kereskedők valóban érvényesítik az árakban, és az nem a saját jövedelmezőségüket szolgálja (ami az éles piaci versenyben igen valószínű), akkor ez mintegy négy százalékkal mérsékelheti 2006-ban az inflációt.

Néhány termék árváltozása (százalék) 12 hónap alatt, 2004 júniusához viszonyítva

Sertészsiradék 44,0 Szerencsejáték 16,0 Helyi tömegközlekedés 14,0 Csatornadíj 13,0 Szemétszállítás, palackos gáz 12,0 Járműüzemanyagok 10,0 Sertéshús, munkahelyi étkezés 8,0 Háztartási energia 6,4 Szolgáltatások 5,1 Szeszes italok, dohányáruk 3,3 Liszt –24,0 Étolaj, cukor –9,0 Tojás –5,0 Péksütemény –3,0 Tartós fogyasztási cikkek –1,9 Forrás: KSH

Sertészsiradék 44,0

Szerencsejáték 16,0

Helyi tömegközlekedés 14,0

Csatornadíj 13,0

Szemétszállítás, palackos gáz 12,0

Járműüzemanyagok 10,0

Sertéshús, munkahelyi étkezés 8,0

Háztartási energia 6,4

Szolgáltatások 5,1

Szeszes italok, dohányáruk 3,3

Liszt –24,0

Étolaj, cukor –9,0

Tojás –5,0

Péksütemény –3,0

Tartós fogyasztási cikkek –1,9

Forrás: KSH -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában