Ország-világ

2005.07.14. 00:00

Elájulnak a BKV-tól a külföldi turisták

Teljesen oda vannak a külföldiek a budapesti tömegközlekedéstől. A külföldi útikönyvek agyba-főbe dicsérik az itteni buszokat, villamosokat. A Város és Elővárosi Közlekedési Egyesület szemezgetett a külföldi turisták számára készült kiadványokból. Michelin Guide, Lonely Planet, Bradt Guide és más kiadók sorozatai állítják: Budapesten igen jó a közösségi közlekedés. Főleg a percenként járó 7-es busztól vannak elájulva, ilyet még Amerikában sem látott senki.

Vajta Zoltán

Pesten elsősorban metróval és villamossal, Budán inkább busszal lehet közlekedni. Legalábbis a könyvek szerint. A budai csomópontok közül a Moszkva teret és a Móricz Zsigmond körteret említik legtöbbször. A közúti közlekedéstől óva intik a turistákat. Jobb letenni az autót valahol és tömegközlekedéssel utazni – javasolják a könyvek. Valamelyik szerző szerint Budapesten autóval közlekedni felér egy rémálommal. Rengeteg a baleset, és szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. A taxit sem javasolják a kiadványok, mert túl drága és ráadásul a külföldieket mindig becsapják a taxisofőrök.

Amit felrónak az útikönyvek a BKV-nak, az a zsúfoltság. Bár kényelmetlenül megtelnek a buszok, mégis érdemes felszállni rájuk, akárcsak a sárga villamosokra. A kiadványok felhívják a figyelmet arra, hogy kétféle jelzésű buszok járnak Budapesten: feketék és pirosak. Az utóbbiak sok állomáson nem állnak meg, így sokkal gyorsabban lehet velük közlekedni. Az útikönyvek egyöntetűen megállapítják, hogy a budapesti tömegközlekedés a színvonalához mérten nagyon olcsó. A jegykezelés viszont bonyolult, hiszen más városoktól eltérően egy jeggyel csak egyszer lehet utazni. Épp ezért javasolják a turistáknak a több napig korlátlan számú utazásra alkalmas turistajegyet és az egyre népszerűbb Budapest Kártyát.

Fizetni kell azonnal és csöndben maradni

A bliccelésre is felkészítik a turistát a könyvek. Azt tanácsolják, aki lebukik, az maradjon csöndben és fizessen. Handabandázni nem érdemes. Hiszen az ellenőrök ugyanazt az unalmas mentegetőzést hallják naponta százszor – figyelmeztet az egyik kiadvány. Egy másik könyv szerint viszont a budapesti közlekedés a bizalomra épül. Ez azt jelenti, hogy előre meg kell vásárolni a jegyet. Aztán az utasok maguk döntik el, hogy kilyukasztják-e vagy sem, vállalva az esetleges büntetést.

Egy másik könyv szerint viszont a budapesti közlekedés

a bizalomra épül. Ez azt jelenti, hogy előre meg kell vásárolni

a jegyet. Aztán az utasok maguk döntik el, hogy kilyukasztják-e vagy sem, vállalva az esetleges büntetést. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában