Ország-világ

2005.07.30. 06:16

Eldőlhet a Discovery sorsa

A szakemberek tegnap tovább vizsgálták a Discovery sérüléseit, ma űrsétára kerül sor.

Csák E. – Gyulay Z.

Immár bizonyos, hogy a felszálláskor levált szigetelődarab megközelítette az űrsikló egyik szárnyát, de nem tudni, történt-e komoly baj. Wayne Hale, a NASA helyettes programvezetője szerint egyelőre nincs ok nagyobb aggodalomra. A start óta folyamatosan tanulmányozzák a felszállásról készült videofelvételeket. A kamerák rögzítették, hogy 70 kilométeres magasságban egy 18×5 centiméteres darab leszakadt az üzemanyagtartály szigeteléséből. A púrhab a szárny irányába repült, de a képsoron nem látszik, van-e sérülés. Hale szerint a külső köpeny sérülése még az elviselhetőség határán belül van. Egy NASA-alkalmazott közölte, hogy az űrrepülőgépen összesen tizenegy sérülékeny hely van, közülük négy a szárnyon, ezért további részletes vizsgálódásra van szükség. Az amerikai űrkutatási hivatalnak mindenesetre az a jelenleg elfogadott álláspontja, hogy a Discovery minden baj nélkül beléphet a Föld légkörébe.

Az űrrepülőgép személyzete megtette az előkészületeket a burkolat átvizsgálására. Előreláthatóan hat és fél órát töltenek az űrben, hogy pontos képet nyerjenek az esetleges sérülések mértékéről – közölte a moszkvai irányítóközpont. A bevetésre ma, közép-európai idő szerint háromnegyed 11-kor kerül sor. Az eredeti tervek szerint a Discovery augusztus 5-ig maradna kikötve a Nemzetközi Űrállomáshoz és 7-én térne vissza.

A szakemberek most vasárnap döntik el véglegesen, lehet-e vállalni a leszállást, vagy az űrhajósokat más módon hozzák vissza a Földre. A NASA azonban a lehetséges technológiai hiba miatt a helyzet teljes tisztázásáig a másik két űrrepülőgépre, az Atlantisra és az Endeavourra is felszállási tilalmat rendelt el, így ha mentésre kerülne sor, mindenképpen orosz segítséget kell igénybe venni. Az élelmiszerkészlet mindössze egy hónapra elegendő, a Szojuz űrhajók pedig csupán háromszemélyesek, így a Discovery legénységének hazaszállítása, a vészforgatókönyv végrehajtása komoly logisztikai feladatot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában