Ország-világ

2005.07.04. 00:00

Elrabolták a nagykövetet

Miközben folytatódtak a robbantások a megszállt közép-keleti országban, amerikai járőrök lelőtték Irak ENSZ-nagykövetének rokonát.

Csák Elemér

Szemtanúk szerint Bagdadban szombat este elrabolták az új egyiptomi nagykövetet. Két, neve elhallgatását kérő diplomata szerint Ihab es-Serif egy rendezvényre tartott. Diplomáciai rendszámú gépkocsijával közlekedett. Amikor megállt egy kioszknál, hogy újságot vegyen, nyolc fegyveres vette körül. Egyikük fejbe vágta pisztolyával, s miközben azt kiabálták, hogy amerikai kém, betuszkolták egy gépkocsi csomagtartójába.

Es-Serif a második egyiptomi diplomata, akit Irakban elraboltak. Az elsőt egy éve hurcolták el muzulmán aktivisták, akik úgymond ezzel akarták elrettenteni Egyiptomot attól, hogy katonákat küldjön Irakba. Miután Kairó megerősítette, hogy nincs ilyen szándéka, egy hónappal később a diplomata kiszabadult.

Az arab országok közül Ihab es-Serif volt az első, akit az új iraki kormány fennállása óta Bagdadba küldtek. Az iraki külügyminiszter már a múlt héten üdvözölte Kairó döntését, noha az még nem volt hivatalos. A kinevezés egyébként Irak szuverenitásának elismerését jelentené, ezért az átlagosnál nagyobb figyelem kísérte. A hét végén folytatódtak az öngyilkos merényletek Irakban. A detonációk legtöbb áldozata rendőr volt, de civilek is meghaltak.

Irak ENSZ-nagykövete azzal vádolja az amerikaiakat, hogy egy házkutatás során „hidegvérrel meggyilkolták” unokaöccsét. A „súlyos bűnténynek beláthatatlan következményei” lehetnek, mert alááshatja az Egyesült Államok iránti bizalmat – mondta Szamír Szumajdaje. Az egyébként Amerika-barát politikus elmondta, hogy 21 éves rokonát akkor lőtték le a katonák, amikor terroristákat kerestek. A diplomata vizsgálatot követel az ügyben. Az amerikai hadsereg vezetői lényegében elismerték a történteket.

Szamír Szumajdaje úgy véli, az Egyesült Államok az ilyen tettekkel éppen azokat az értékeket sérti meg, amelyeket érvényre akar juttatni Irakban: az élet tiszteletét és a törvényességet. A fiatalember az amerikai katonák kérdésére, hogy van-e fegyver a házban, felkísérte őket az emeletre, s át akart adni egy meg nem töltött puskát, ott azonban lelőtték.

Az iraki kormány egyébként fokozza erőfeszítéseit a helyzet normalizálására. A szóvivő, Laith Kuba szerint a koalíciós csapatok jelenléte ellen harcoló felkelők politikai folyamat révén érhetik el céljukat, a külföldi csapatok Irakból történő kivonását. Azok azonban, akik vaktában gyilkolnak, iraki polgári személyekre, katonákra és rendőrökre támadnak, „nem állnak olyan kapcsolatban az országgal, hogy tárgyalni lehetne velük”. A folyamat célja most olyan csoportok integrálása, amelyek a választások előtt a külföldi erőkkel szálltak szembe. Laith Kuba megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint amerikai katonai illetékesek már találkoztak fegyveres csoportokkal.

Megöltek egy al-Kaida-vezetőt Rijadban

Tűzharcban megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett szaúd-arábiai vezetőjét. A Rijad keleti részén történt összecsapásban több muzulmán fegyveres meghalt, ketten pedig sebesülten fogságba estek. Az al-Arabija hírtelevízió szerint a megölt bandavezér a marokkói születésű Junisz Ibrahim al-Hajjari, aki a 36 legkeresettebb terrorista listáján szerepel. A szaúdi hatóságok két éve folytatnak hajszát az országban bujkáló terroristák után, akik időközben több véres merényletet követtek el. A rijadi belügyminisztérium vérdíjat tűzött ki a fejükre; ennek összege 267 ezertől 1,8 millió dollárig terjed. A most elfogott, illetve lelőtt csoportot lakossági bejelentés alapján cserkészték be a rendőrök.

A rijadi belügyminisztérium vérdíjat tűzött ki a fejükre; ennek összege 267 ezertől 1,8 millió dollárig terjed. A most elfogott, illetve lelőtt csoportot lakossági bejelentés alapján cserkészték be a rendőrök. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában