Ország-világ

2005.07.20. 06:39

Folytatódik a rádió-kabaré

Két nap, két eltérő álláspont arról, kinek is van joga az új rádióelnök megválasztásáig ügyvezetőt kinevezni a Magyar Rádió élére. Az intézmény ellenőrző testületének vezetője szerint egyedül Kondor Katalin dönthet ideiglenes utódjáról.

Körmendi Gábor

A közszolgálati médium elnöke – azaz a még hivatalban lévő Kondor Katalin –, és nem a rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriuma vagy annak elnöksége hivatott ügyvezetőt kinevezni a régi intézményvezető leköszönése és az új megválasztása közötti időszakra – állapította meg közleményében a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének elnöke. Mészáros László azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy tegnap a rádió kuratóriumának vezetője, Gellért Kis Gábor kijelentette: Kondor Katalin nem bízhat meg ügyvezetőt arra az időszakra, amíg pályázat útján kiválasztott elnöke nem lesz az intézménynek. A kérdés a továbbiakban az: a jelenlegi rádióelnök által kijelölt Hollós János vagy a kuratórium által delegált Gőblyös István vezeti majd a közrádiót az új elnök megválasztásáig.

Mivel a rádió kuratóriumi elnökségének március közepe óta nem sikerült elnököt választania, így Kondor Katalin elnöki megbízatásának e hónap végi lejártát követően ügyvezetőnek kell irányítani az intézményt. Kondor Katalin a múlt héten a két alelnök közül Hollós Jánost – az egykori Orbán-interjúk állandó kérdezőjét – bízta meg az ügyvezetői feladatokkal. A rádió kuratóriumi elnöksége – a Fidesz delegálta tagok távollétében, kormányoldali voksokkal – azonban hétfőn Gőblyös Istvánt választotta „tulajdonosi megbízottnak”. Gőblyös István a kuratórium döntésére reagálva azt mondta: „amennyiben személyemmel kapcsolatos bármilyen konszenzus kialakul, nem fogok meghátrálni az ügyvezetés feladataitól, ám bármilyen jogilag vitatható helyzet a Magyar Rádió Rt.-nek káros, számomra pedig vállalhatatlan helyzetet eredményez”.

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A rádió ugyan szól, de nem tudni, kinek a vezetésével: egyelőre nemhogy elnököt, de ideiglenes vezetőt sem sikerült választani
[/caption]– Az ellenőrző testület elnöke össze sem hívta azt a testületet, amelyik nevében elvileg meghozták javaslatukat, így azt csak magánvéleménynek tudom tekinteni – reagált lapunknak Gellért Kis Gábor, a közrádió kuratóriumi elnökségének MSZP által delegált elnöke. – Az talán mégsem volna helyes, ha a Fidesz a saját jelöltjét ültetné be
a rádióba – összegezte az elmúlt napokkal kapcsolatos politikai álláspontját. Ezzel szemben Mészáros úgy fogalmaz: ha mandátuma lejártáig nem választják meg Kondor utódát, a „még hivatalban lévő elnök joga, felelőssége, mi több, kötelessége egyik alelnökét az új elnök megválasztásának, illetve munkába állásának idejéig megbízni hatáskörének és feladatainak kibővítésével az rt. képviselete folyamatos ellátásának biztosítása érdekében”.

Úgy tudjuk, ha a választási kampány kezdetéig nem oldódik meg Kondor Katalin utódlásának ügye, akkor a szocialisták szemében az átmeneti vezetők felelőssége lesz, hogy a közrádió legnagyobb értéke, a napi négymillió hallgatóhoz eljutó Krónika továbbra is a volt fideszes Meszlény László felügyelete alá tartozik.

Négy hónapon belül immár harmadszorra írja ki a közrádió kuratóriuma a rádióelnöki pályázatot: az első két körben nem sikerült vezetőt állítani az intézmény élére. Május 9-én, az első fordulóban a kuratóriumi elnökség által jelölt Such György, a Magyar Televízió korábbi alelnöke nem kapta meg a nagykuratórium kétharmadának szavazatát. Július 7-én a jelölési folyamat idáig sem jutott el: a kuratóriumi elnökség eleve nem tudott szavazásra bocsátandó jelöltet megnevezni. Kondor Katalin jelenlegi rádióelnök négyéves mandátuma július végén jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában