Ország-világ

2005.07.19. 00:00

Harminc fölött jobb a szex

Éveink gyarapodásával a szerelemhez és a szexhez való viszonyunk is változik. Míg tinédzserkorban az első élmények megszerzése a cél, a húszas években a párkeresés és a tapasztalatszerzés.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="138"] Sok együtt töltött év után sem szakadhat meg a tanulás folyamata, így válik a szex mindig élvezetessé
[/caption]A harmadik X a nők életében vízválasztó. Sokan ijedten vizsgálják tükörképüket szarkalábak után kutatva. A gyermektelenek megrémülnek, hogy nem halogathatják tovább a terhességet. Arra viszont nem gondolnak, hogy a következő néhány évben az eddiginél jobb lehet a szexuális életük. A szociológiai felmérések tanúsága szerint a 18–29 éves nők panaszkodnak leginkább fájdalmas közösülésre. A nemi úton terjedő betegségek is ezt a korosztályt fenyegetik. A nők számára fontos a kötődés és a kölcsönös bizalom, ezért többségük csak tartós kapcsolatban tud felszabadultan viselkedni az ágyban. Szexuális felvirágzásuk is csak jó néhány évnyi együttélés után kezdődik meg. A harmincon túli nők többsége tapasztalatai révén már tisztában van vele, mit és hogyan szeret. Sokkal elnézőbbek a hibáik iránt, mint fiatalabb korukban. Idősödve kevesebbet foglalkoznak azzal, hogy takargassák a testüket. Nem éreznek bizonyítási vágyat, gátlástalanul át tudják magukat adni az élvezetnek.

Az élet minden területére igaz, hogy a kudarcok elbátortalanítanak, a tudásunk viszont magabiztossá tesz. Ez igaz a szerelmi életre is. A szexben szerzett tapasztalatok birtokában könynyebben kezdeményeznek a nők. A kielégítő, tartós szexuális kapcsolathoz a pár tagjainak nemcsak egymást, hanem saját magukat is ismerniük kell. A kölcsönös bizalom garantálja, hogy minden problémát meg tudjanak beszélni szégyenérzet nélkül. A harmincas éveikben járó, hosszú ideje együttélő pároknál problémát jelenthet, hogy a stresszes életmód miatt utolsó helyre szorítják a szexet. A megoldás az, ha a nő és a férfi törekszik arra, hogy legyenek olyan esték, amelyeket zavartalanul együtt tölthetnek.

Régen a „bárhol, bármikor” varázsa uralkodott, most a tervezés és az előre ráhangolódás időszaka következik. Ideális esetben a tanulás folyamata sohasem szakad meg, mert a világ számtalan felfedeznivalót tartogat. Feldmár András pszichológus írta egyik könyvében: „A kapcsolatra nem szabad rászokni. A kapcsolat mindig csoda kell, hogy legyen”.

Sok múlik a partner szexuális kultúráján

Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus: Valóban igaz, hogy sok nő csak harmincéves kora körül jön bele a szexbe, de ez nem szükségszerű, hiszen sokan már tizenévesen kielégítő szexuális kapcsolattal rendelkeznek. A férfiakhoz képest kétségkívül mutatkozik némi életkori lemaradás, mert a nők orgazmuskészsége nem alakul ki magától. Ha a kapcsolat szexuálisan kulturálatlan partnerekkel kezdődik, akkor ehhez időre van szükség. A kiegyensúlyozott szexuális kapcsolat fenntartása leginkább a partnerek szexuális kulturáltságától és tudatos törekvésétől függ. Általánosságban igaz, hogy a szex iránti érdeklődés erősödése vagy lanyhulása többnyire nem az életkoron múlik, hanem elsősorban a partnerkapcsolat minőségén és a testi-lelki egészségen. A szexuális étvágyat a terhesség nem feltétlenül befolyásolja negatívan, a szülés körüli időszak is csak átmenetileg okozhat zavart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában