Ország-világ

2005.07.06. 00:00

Hozomra kapott hitelt a Fradi

Leendő befektetés szolgál alapul ahhoz a 250 millió forintos hitelhez, amelyből az FTC Rt. kifizetheti, amivel tartozik.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ha minden jól megy, a képen látható régi helyett új stadionja lesz a Ferencvárosnak. A tervek még képlékenyek, de hitelképesek, százmilliókat érnek.
[/caption]Ha valóban megtörténik az átutalás (nem a klubnak, a futballistáknak és a dolgozóknak), akkor az egyik akadály elhárult az NB I-es tagság elől. Hogy miként igazolja a klub, hogy lesz elegendő pénze a szezon végéig, az nem tudható, ám a remény hal meg utoljára, meg aztán Furulyás klubelnök határozottan jelentette ki, hogy „a Ferencváros is megfelel a bajnoki nevezés feltételeinek”.
Nem lennénk Magyarországon, ha Furulyás János nem állna elő némi összeesküvés elmélettel a történtek kapcsán. „Olykor már az az érzésem, hogy szórakoznak velünk” – így az elnök. Rutinos vezető lévén nincs ok kételkedni a megállapításában, legfeljebb az tehető hozzá – kizárólag a tények kedvéért –, hogy ígérgetéseivel eddig a klub szórakozott – az alkalmazottjaival.
Egy hete így beszélt Furulyás úr: „Megvan a pénz, kifizetjük az elmaradt prémiumokat, harmincadikáig mindenkivel egyezségre jutunk. Július elején letudjuk elmaradásunkat. Ezt követően azokkal, akikre igényt tartunk, megkötjük a szerződést.
Végleges keretünkkel nevezünk az UEFA-kupára”.
Nos, ha így volt, eltűnt a pénz, ha egyszer most hitelt kellett fölvenni. Hogy hová lett, édes mindegy, érdekesebb, hogy a kölcsön fedezetéül az szolgál, hogy a még csak tervezett, a horvátokkal közös 2012-es Európa-bajnokságra az Üllői útra egy 35 ezres stadiont terveznek. „A projekt fedezeti garanciaként szolgálhat” – mondja Furulyás János. Hogy a pénzügyi szabályok mit mondanak erre, legyen a hozzértők gondja, mi higgyünk az elnöknek, aki szerint – idézzük – „eldöntött tény”, hogy jön a pénz a banktól.
Feltételezhető, hogy a Fradi a rejtélyes „majdani befektetőre” építve vállal kölcsönt, más kérdés, hogy a titkos pénzforrás érkezése körül mostanság nagy a csönd. Meglehet, ez így van jól, hiszen amikor május utolsó napján a klub gazdasági igazgatója azt nyilatkozta, hogy információja szerint Furulyás úr a lényegi kérdéseket illetően megegyezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, a KVI szerint: „A tárgyalások hoszú ideje folynak, de a megállapodás nincs közelebb, mint hónapokkal ezelőtt”. A középpontban – mint már többször megemlítettük – az Üllői úti pálya melletti kéthektárnyi terület áll, amelyet a pénzügyi tárca csak akkor hajlandó zárt körbe vonni, és úgy értékesíteni, ha közérdekű, és nem üzleti célokra hasznosítják. Azt pedig döntsék el a jogászok (és a nyelvészek), hogy a befektető által tervezett bevásárlóközpont kinek használ majd elsősorban: a köznek vagy a befektetőnek?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában