Ország-világ

2005.07.22. 06:35

Írásban kapott megrovást a könyvtárigazgató

Bozóki András kulturális miniszter írásbeli megrovásban részesíti az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatóját, Monok Istvánt. Az ok: a könyvtárban nemrég valószínűleg pótolhatatlan dokumentumokat, 1867 és 1952 közötti kiadású nyomtatványokat, vállalati és egyesületi kiadványokat semmisítettek meg. A megrovást egy közelmúltbeli vizsgálat eredményeképpen kapja az intézményvezető.

BAMA

A szaktárca a miniszter megbízásából Koncz Erika helyettes államtitkár vezetésével július 7-én kezdett vizsgálódni az ügyben. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy az OSZK vezetése nem járt el kellő gondossággal az öttonnányi anyag megsemmisítése előtt, ám jogszabálysértés nem történt, mivel az anyag nem volt a könyvtár állományának része. A helyettes államtitkár elmondta: döntöttek arról is, hogy egy hónapon belül meg kell teremteni az állományba nem vett anyagok kezelésének rendjét, a könyvtárak pedig speciális eszközöket kapnak az anyagok pormentesítéséhez.

Monok István a vizsgálatot korrektnek, a szaktárca megállapításait jogosnak tartja; intézkedéseket tett a hasonló esetek elkerülésére. Ugyanakkor fenntartja a véleményét: ha védőfelszerelésben elvégezték volna a szerintük fertőzött anyagok tételes azonosítását, az eredmény nem lett volna számottevő gyarapodás. Szólt arról is, hogy már dolgoznak a könyvtárba hagyatékként bekerülő, állományba nem vett dokumentumokról szóló egységes szabályzat megalkotásán, az szeptemberig elkészül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában