Ország-világ

2005.07.15. 00:00

Jéghideg, krémes desszertcsodák

Mi az, amire vágyunk egy finom ebéd után, a forró nyári délutánokon vagy egy hosszúra nyúlt éjszaka megkoronázásaként? Hát persze, hogy egy hűsítő desszertre! A fagylalt gyümölcsökkel gazdagítva igazi csemege.

Németh Zsuzsa

Lepje meg szeretteit, barátait egy látványos fagylaltkehellyel. Frissítő jégkrémcsodákkal, amit gyümölccsel, piskótával, esetleg más édességgel díszíthet. Csupán néhány percre és jó receptekre van szüksége. Rafináltan egyszerű a mentalevéllel megkoronázott jégkrém-kompozíció, mégis szinte minden alkalomra megfelelő desszert. Vagy akár egy fagylaltos palacsinta: az ősi ellentétek megbékítése, a tűz és a víz egymáshoz szelídítése szárnyakat ad az ízek harmóniájának. Mediterrán receptjeinkkel egy cseppnyi egzotikumot csempészhet a mindennapokba, és emlékezetes perceket szerezhet vendégeinek. A nemkívánatos kilók miatt sem kell aggódni. Nyugodtan hódolhatnak édes szenvedélyüknek a fogyókúrázók is, hiszen a jeges finomságok light változatai között is találhatnak kedvükrevalót.

Tejberizs madártej jégkrémmel

Ára: kb. 1000 forint Hozzávalók: - 8 db tojássárgája - 1 l tej - 25 dkg rizs - 25 dkg cukor - 10 dkg margarin - kevés fahéj - 1 citrom reszelt héja - 1 csipet só - 8 dl madártej jégkrém Elkészítés: A vizet a margarinnal és sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük, amíg a megpuhul. A tejet a citromhéjjal és a fahéjjal külön feltesszük forrni, majd lassan a rizshez adjuk. Hagyjuk, hogy a rizs a tejben készre főjön, miközben fakanállal kevergetjük. Eldolgozzuk benne a cukorral kikevert tojássárgáját. Leveszszük a lángról, és tányérkákra helyezzük. Hagyjuk kihűlni. Rátesszük a jégkrémgombócot. Ízlés szerint díszítjük.

Almatorta sztracsatella jégkrémmel

Ára: kb. 600 forint Hozzávalók: - 45 dkg margarin - 20 dkg cukor - 40 dkg liszt - 1 db egész tojás - 1,5 kg darabolt alma - őrölt fahéj - 1 l sztracsi jégkrém Elkészítés: Az almát feldaraboljuk, a fahéjjal és a porcukorral óvatosan összeforgatjuk, majd tortakarikába helyezzük, rácsipkedve a margarin felét. A maradék puha margarint és a lisztet a cukorral és a tojással összedolgozzuk, hogy omlós tésztát kapjunk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert elszakadhat a tészta. Kinyújtva beborítjuk vele az almákat. Kb. 15 percre, 180 fokos sütőbe tesszük. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy tányért ráhelyezve hirtelen megfordítjuk. A felszeletelt tésztára jégkrémgombócot helyezünk. Ízlés szerint díszítjük.

Epermámor palacsinta

Ára: kb. 900 forint Hozzávalók: - 25 dkg liszt l porcukor - 3 dkg margarin - 3 dl tej l 1 csipet só - kevés olaj l 3 db tojás - 6 dl eper jégkrém - 10 dkg friss eper - 10 dkg tejszínhab Elkészítés: Kikeverjük a tésztát, megsütjük a palacsintát. A földiepret elrendezzük a palacsintán, hozzáadjuk a tejszínhabot és porcukorral megszórjuk. Végül ráteszünk egy gombóc eper jégkrémet.

Hideg-meleg palacsinta

Ára: kb. 900 forint Hozzávalók: - 25 dkg liszt - 3 dkg margarin - 3 dl tej - 1 csipet só - kevés olaj - 3 db tojás - 25 dkg étcsokoládé - kevés tej - 6 dl madártej jégkrém Elkészítés: A hozzávalókból elkészítjük a tésztát és – a nagymamitól megtanult módon – palacsintákat sütünk. Ezután a csokoládét vízgőzön megolvasztjuk, majd egészen addig adagoljuk hozzá a tejet, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Erre természetesen nincs szigorú szabály, mindenki a számára szimpatikus töménységet állítja elő. A palacsintára helyezzük a jégkrémgombócot, a tejszínhabot, végül meglocsoljuk csokiöntettel. Frissen tálaljuk, hogy a jégkrém nehogy szétolvadjon a forró tésztán.

Hozzávalók:

- 8 db tojássárgája

- 1 l tej

- 25 dkg rizs

- 25 dkg cukor

- 10 dkg margarin

- kevés fahéj

- 1 citrom reszelt héja

- 1 csipet só

- 8 dl madártej jégkrém

Elkészítés:

A vizet a margarinnal és sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük, amíg a megpuhul. A tejet a citromhéjjal és a fahéjjal külön feltesszük forrni, majd lassan a rizshez adjuk. Hagyjuk, hogy a rizs a tejben készre főjön, miközben fakanállal kevergetjük. Eldolgozzuk benne a cukorral kikevert tojássárgáját. Leveszszük a lángról, és tányérkákra helyezzük. Hagyjuk kihűlni. Rátesszük a jégkrémgombócot. Ízlés szerint díszítjük. Almatorta sztracsatella jégkrémmel Ára: kb. 600 forint

Hozzávalók:

- 45 dkg margarin

- 20 dkg cukor

- 40 dkg liszt

- 1 db egész tojás

- 1,5 kg darabolt alma

- őrölt fahéj

- 1 l sztracsi jégkrém

Elkészítés:

Az almát feldaraboljuk, a fahéjjal és a porcukorral óvatosan összeforgatjuk, majd tortakarikába helyezzük, rácsipkedve a margarin felét. A maradék puha margarint és a lisztet a cukorral és a tojással összedolgozzuk, hogy omlós tésztát kapjunk. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert elszakadhat a tészta. Kinyújtva beborítjuk vele az almákat. Kb. 15 percre, 180 fokos sütőbe tesszük. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy tányért ráhelyezve hirtelen megfordítjuk. A felszeletelt tésztára jégkrémgombócot helyezünk. Ízlés szerint díszítjük. Epermámor palacsinta Ára: kb. 900 forint

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt l porcukor

- 3 dkg margarin

- 3 dl tej l 1 csipet só

- kevés olaj l 3 db tojás

- 6 dl eper jégkrém

- 10 dkg friss eper

- 10 dkg tejszínhab

Elkészítés:

Kikeverjük a tésztát, megsütjük a palacsintát.

A földiepret elrendezzük a palacsintán, hozzáadjuk a tejszínhabot és porcukorral megszórjuk. Végül ráteszünk egy gombóc eper jégkrémet. Hideg-meleg palacsinta Ára: kb. 900 forint

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt

- 3 dkg margarin

- 3 dl tej

- 1 csipet só

- kevés olaj

- 3 db tojás

- 25 dkg étcsokoládé

- kevés tej

- 6 dl madártej jégkrém

Elkészítés:

A hozzávalókból elkészítjük a tésztát és – a nagymamitól megtanult módon – palacsintákat sütünk. Ezután a csokoládét vízgőzön megolvasztjuk, majd egészen addig adagoljuk hozzá a tejet, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Erre természetesen nincs szigorú szabály, mindenki a számára szimpatikus töménységet állítja elő.

A palacsintára helyezzük a jégkrémgombócot, a tejszínhabot, végül meglocsoljuk csokiöntettel. Frissen tálaljuk, hogy a jégkrém nehogy szétolvadjon a forró tésztán. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában