Ország-világ

2005.07.20. 06:54

Jegybank és kormány még nem húz egy irányba

Csapdák - Fekete János nemzetközi hírű bankár szerint Magyarország nem is adósodott el

B. K.

– Magyarország egyáltalán nem eladósodott ország – jelentette ki Fekete János, nemzetközileg is ismert és elismert közgasz-dász, aki a rendszerváltás előtt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt. A jelenleg is aktív bankár, a Bank of Chine igazgatósági tagja, a Magyar Televíziónak adott interjúban azt hangsúlyozta, hogy ha egy országban az államadósság nem haladja meg a bruttó nemzeti termék (GDP) 60 százalékát, akkor az nem eladósodott ország. Márpedig ez az arány Magyarországon csupán 57-58 százalék. A tagországok között több olyan is akad, ahol az államadósság túlszárnyalja a GDP 100 százalékát. Ilyen például Olaszország, Belgium és Görögország. Az unióban hat olyan ország is akad, amely e téren sokkal rosszabb helyzetben van nálunk.
Fekete János szerint egy országban kétféle gazdaságpolitika lehetséges. Az egyik az infláció, a pénzromlás ellen harcol, nálunk ezt az irányvonalat a Magyar Nemzeti Bank képviseli. A másik irányzat a mun-kanélküliséget igyekszik csökkenteni, igyekszik új munkalehetőséget teremteni. Ám e kettő viszonya olyan, mint a tűzé meg a vízé. Aki az infláció ellen harcol, az magas kamatokat, szigorú hitelpolitikát akar. De ha ez túl szigorú, akkor az elriasztja a befektetőket, s ha nincs befektetés, nem lesznek új munkahelyek. Aki viszont azt vallja, a munkanélküliség a fő baj, az menne lefele a kamatokkal. – Így aztán – véli Fekete – a kormánynak és a jegybanknak egy irányban kéne húznia, ez ma nem mondható el.
Fekete János szavaira rímel az OECD tegnap nyilvánosságra hozott jelentésének magyarországi fejezete. Eszerint a jegybank és a kormány közötti feszültség veszélyezteti az euró bevezetését Magyarországon. Ugyanakkor – ismeri el a világszervezet – Magyarország már végrehajtotta a virágzó piacgazdaság kialakításához szükséges reformok többségét, s a 100 lépés program is ebben az irányban hat. A növekedés fenntartása érdekében azonban két területen változásokra van szükség. Növelni kell a foglalkoztatást, s meg kell reformálni az egészségügyet. Mindehhez a jegybanki monetáris politika finomítása is szükséges. Az Európai Bizottság tegnapi jelentése is ad néhány piros pontot országunknak. Magyarország az 1604 belső piaci irányelv közül mindössze tizenkettőt nem ültetett még át jogrendjébe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában