Ország-világ

2005.07.25. 00:00

Kényelmes nyári frizurák

A nyarat mindenki várja, de a napsugárzás sok nő életét megnehezíti. Több szempontból is, ám most kizárólag a frizurákkal kapcsolatos gondokkal és ügyes praktikákkal foglalkozunk.

Novák Krisztina

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A napfény és a sós tengervíz tönkreteheti a hajszálakat. Nyaralás alatt védekezzünk gyakori hajöblítéssel és UV-sugárzás elleni speciális permettel.
[/caption]Az igazi nőnek hosszú, lobogó sörénye van, hangsúlyozza gyakran a legtöbb férfi, pedig bizton állíthatom – sok más hölgytársammal egyetemben –, hogy a nőihormonszint nem áll egyenes arányban a hajhosszúsággal. Többségünk azonban igyekszik megfelelni ezeknek az elvárásoknak, és semmi pénzért sem vágatná le gyönyörű fürtjeit. A hosszú haj azonban mindig különleges gondoskodást igényel. Általános igazság, hogy a heti két hajmosás az ajánlott, és célszerű havonta ellenőriztetni a hajvégeket a fodrászunkkal – ezt egyébként rövid haj esetében is tegyük meg. Nyáron azonban nem intézhetjük el ilyen egyszerűen a dolgot.

Dombi Gábor mesterfodrász szerint a hajunkat éppen úgy ápolni és védeni kell, mint a bőrünket, hiszen pontosan olyan érzékeny, a napsugárzás pedig különösen károsító hatású lehet számára. Véleménye szerint mindenképpen használjunk olyan sampont, amelynek színtartó, fényvédő hatása van, zseléből, hajlakkból pedig válasszunk olyan termékeket, amelyek védenek az UV-sugárzástól. Amikor előre tudjuk, hogy a nap nagy részét a szabadban, fedetlen fővel töltjük majd, fújjuk be hajunkat egy speciális permettel – ez a drogériákban és a szakboltokban megvásárolható –, amellyel megvédjük frizuránkat a káros sugárzásoktól, így megakadályozzuk, hogy a nap kiszívja azt. Tóparton vagy tengerparton ezt a műveletet ismételjük meg legalább négy-öt alkalommal. A napfény és a víz együttes hatása festett hajnál árnyalatvesztést, fakulást, natúr hajnál világosodást okoz. A mesterfodrász ezért azt tanácsolja, hogy – amennyiben óvni kívánjuk frizuránkat – lehetőleg dél és két óra között ne tartózkodjunk a napon, hiszen ebben az időszakban károsítják legnagyobb mértékben bőrünket és hajunkat a nap sugarai. Amikor pedig napozás után visszatértünk szobánkba, akkor legalább egyszer kevés samponnal, bő vízzel öblítsük le a hajunkat, és tíz-tizenöt percre helyezzünk fel balzsampakolást a sós víz ártó hatása miatt. Később ezt is öblítsük le, majd loboncunkat csomómentesre fésüljük. Festett hajnál használjunk színfrissítő, színélénkítő sampont, ennek segítségével megőrizhetjük az eredeti színt, nyaralás után pedig az első út a fodrászhoz vezessen, mert a legegészségesebb hajnak is szüksége van egy frissítő vágásra.

Néhány praktikus hajápolási tanács

A kamillateával történő öblítés világosabb árnyalatot ad frizuránknak, az ecetes vízzel történő öblítés pedig szép fényt kölcsönöz hajunknak. Naponta legalább háromszor hajkefével alaposan, több irányba fésüljük át a hajat. Ezzel serkentjük a fejbőr vérkeringését, és megelőzzük a nagymértékű hajhullást. Akkor sem kell megijedni, ha fésülködés után nagyobb mennyiségű hajunk hullik ki, hiszen ez – hosszú haj esetében – természetes. Ha a hajszál végén a hajhagyma is ott van, forduljon orvoshoz, ez megbetegedésre, a szervezetben fennálló gyulladásra utal. Vízparton hajunkat folyamatosan locsoljuk vízzel, ezzel elkerülhetjük a napszúrást. Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy frizuránkat kiszívja a nap, nedves kendőből vagy törölközőből tekerjünk turbánt a hajunkra. Nyárra jobb rövidre vágatni frizuránkat, így nincs vele gond. Abban az esetben, ha ragaszkodunk a hosszabb hajhoz, mindig ügyeljünk arra, hogy a legrövidebb szálat is össze tudjuk fogni egy praktikus lófarokba vagy kontyba.

Naponta legalább háromszor hajkefével alaposan, több irányba fésüljük át a hajat. Ezzel serkentjük a fejbőr vérkeringését, és megelőzzük a nagymértékű hajhullást.

Akkor sem kell megijedni, ha fésülködés után nagyobb mennyiségű hajunk hullik ki, hiszen ez – hosszú haj esetében – természetes. Ha a hajszál végén a hajhagyma is ott van, forduljon orvoshoz, ez megbetegedésre, a szervezetben fennálló gyulladásra utal.

Vízparton hajunkat folyamatosan locsoljuk vízzel, ezzel elkerülhetjük a napszúrást. Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy frizuránkat kiszívja a nap, nedves kendőből vagy törölközőből tekerjünk turbánt a hajunkra.

Nyárra jobb rövidre vágatni frizuránkat, így nincs vele gond.

Abban az esetben, ha ragaszkodunk a hosszabb hajhoz, mindig ügyeljünk arra, hogy a legrövidebb szálat is össze tudjuk fogni egy praktikus lófarokba vagy kontyba. A napfény és a sós tengervíz tönkreteheti a hajszálakat. Nyaralás alatt védekezzünk gyakori hajöblítéssel és UV-sugárzás elleni speciális permettel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában