Ország-világ

2005.07.14. 00:00

Kényszerből csökkenhet a tej ára

A tejipari cégek várhatóan árcsökkentésre kényszerülnek az országba zúduló külföldi termékek miatt. Az agrártárca a jövőben határozottabban lép fel a tisztességtelen gazdasági szereplőkkel szemben.

Hazafi László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tejágazatban mára az idézett elő újabb válságot, hogy a feldolgozók egy része a korábbi, literenként 64–65 forintról 57–58-ra akarja csökkenteni a tejfelvásárlási árakat
[/caption]Információink szerint intézkedési tervet dolgoz ki az agrártárca a hazai tejpiac védelme és a tejfelvásárlási árak normalizálása érdekében. Gráf József miniszter a hét elején megkezdte az egyeztetéseket a tejipari cégekkel, amelyektől a tárca jövő hétfőre, az ágazati termékpálya-bizottság ülésére vár hivatalos javaslatokat. Úgy tudjuk, a minisztérium egyik beavatkozásként az eddigieknél hatékonyabban lépne fel a tisztességtelen piaci szereplőkkel szemben. Ez a feketegazdaság visszaszorítását jelentené, mivel az ma komoly versenyhátrányt okoz a legális szférának.

A tárca várhatóan a közeljövőben megváltoztat több olyan rendelkezést is, amely nem kedvez a tejtermelőknek és -feldolgozóknak. A szabályozás enyhítését a száz lépés elnevezésű kormányprogram agrárfejezete is tartalmazza, amelyet nemrég hirdetett meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az intézkedések között elsősorban bizonyos határidők meghosszabbítása, illetve egyes környezetvédelmi, állat-egészségügyi és higiéniai követelmények módosítása jöhet szóba. Általában ott várhatók változtatások, ahol a mai magyar elvárások szigorúbbak az uniós direktíváknál – közölték minisztériumi szakértők.

Az agrártárca – mint azt Gráf József kinevezése óta többször is hangsúlyozta – a korábbiaknál nagyobb figyelmet kíván fordítani az import elleni fellépésre is. Mint ismert, a miniszter egyik első döntésével már tavasszal kitiltotta az országból a szabálysértő módon forgalmazott, 2,8 százalékos zsírtartalmú szlovák és cseh tejet, de további intézkedések sem kizártak. Emellett a minisztérium „pozitív diszkriminációban” akarja részesíteni a hazai gyártású tejtermékeket. A magyar hatóságok ugyanis csak az itthoni előállítású, folyamatosan ellenőrzött árucikkekért vállalhatnak maradéktalanul felelősséget. Ezért – értesüléseink szerint – a tárca élelmiszerbiztonsági reklámkampányt tervez annak érdekében, hogy a magyar készítésű tejtermékeket a fogyasztók körében népszerűsítse.

A hazai tejágazatban mára az idézett elő újabb válságot, hogy a feldolgozók egy része jelentősen, a korábbi, literenként 64–65 forintról 57–58 forintra akarja csökkenteni a tejfelvásárlási árakat. E lépésre a gyártókat a növekvő piaci feszültség kényszeríti, amelyet elsősorban a fokozódó import vált ki. Egyes becslések szerint a behozatal piaci részesedése már tavaly megduplázódott, és a korábbi 7-8-ról 13-15 százalékra bővült. Idén a beszállítások tovább nőhetnek, mivel egyes uniós tagállamok Magyarországot „árulerakatnak” tekintik, és felesleges készleteiket akár veszteségek árán is itt helyezik el – állítják tejipari szakértők.

Ágazati elemzők szerint ugyanakkor 60 forintos literenkénti átvételi ár alatt a gazdálkodók jelentős részénél a tejtermelés ráfizetésessé válik az igénybe vehető támogatások ellenére is. A tejelőállítás önköltsége ma 62–68 forint között mozog, de egyes üzemek ennél is lényegesen magasabb, 72 forint körüli mértéket mutatnak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában