Ország-világ

2005.07.12. 00:00

Kertész nélkül az udvaron

Az ígéretekkel ellentétben mégsem kezdődött meg a Károly körúti bazársor mögötti udvar parkosítása. A kihalt üzletsor bontására is várni kell még.

Vég Márton

Hétfő reggel fél nyolc van. Már lüktet a város. Ez az állítás kiemelten igaz a Deák térre. Hömpölyög a tömeg a metróaluljáróban és a felszínen is. Hiába, ez a tér Budapest szíve. Megannyi munkavállaló igyekszik munkahelyére. Pontosan kell érkezni, különben könnyen utcára kerül az ember. Csak a Főkert Rt. munkatársait nem látni sehol. Pedig már itt kellene lenniük, valahol a Károly körúti bazársor takarásában. Nem véletlenül keressük őket éppen itt. Múlt csütörtökön ugyanis Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes közhírré tette, hogy megkezdődhet az üresen álló üzlethelyiségek mögötti terület rendezése.

– A Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól szerdán megkaptuk a jogerős bontási engedélyt. Így a Főkert Rt. hétfőn hozzáláthat a városháza kiskörúti oldalán tervezett ideiglenes park kialakításával kapcsolatos munkálatokhoz. A bazársor bontása viszont még nem kezdődhet el – közölte csütörtökön a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre.

Lehet, hogy a szemerkélő eső miatt, de a kilenc éve „kallódó” udvaron csak egy nyújtózkodó macskát találtunk. Pedig kitartóak voltunk, és fél tízig vártuk a kertészeket. A beígért kisebb léptékű intézkedéseket azonban nem észleltük. Lehet, hogy túl kicsik voltak. – A szóban forgó terület alatt csatornák futnak. Ameddig ezek nincsenek leválasztva, addig mi nem tudjuk elkezdeni a parkosítást. A tűzoltóság és a Merlin Színház mégsem maradhat víz nélkül. Ha jól tudom, akkor a közművek lekötése két-három hétig tart majd. Kedden adjuk be a kertre vonatkozó terveket az Örökségvédelmi Hivatalnak építési engedélyért. A Fővárosi Tervtanács már elfogadta a parkra vonatkozó elképzeléseinket. Legkésőbb jövő év tavaszára biztosan elkészülünk, és megnyílik a tér a budapestieknek. Azonban csak két évig. Utána mélygarázs épül majd a telekre. Addig is murvával rögzített kockaköves burkolatot teszünk le, és természetesen füvesítjük is a területet – mondta a Reggelnek Kocsis László, a Fővárosi Kertészeti Rt. vezérigazgatója.

Tehát a már meglévő bontási engedély mellé még egy építési jóváhagyást is be kell szerezni. Utóbbira azért van szükség, mert a most parkolónak használt udvart keresztülszeli a régi városfal. Ami védelem alatt áll, és körbe kell majd keríteni. Ez különös, hiszen még a tél végén azt ígérték a városháza illetékesei, hogy a nyár kezdetére lebontják a bazársort. Majd azt: közpark lehet augusztusra a városháza udvarán. Aztán kiderült, se a bontásból, se a közparkból nem lett semmi. Mindenki egymásra mutogatott, hol ez, hol az nem adta ki a bontási engedélyt. Most már az is van, de a bazársor is. Állt tegnap reggel is, csak a park nem épül.
Ikvai-Szabó Imre pedig évi rendes szabadságát tölti.

Plakáttenger ijesztget

Idén januárig különböző szolgáltatásokat nyújtó kisvállalkozások üzemeltek a mára botrányos állapotba süllyedő bazársorban. Többek között helyet kapott itt cukrászda, pékség és zöldséges is. Napjainkban eső áztatta plakáttenger borítja az egyszintes üzletsor élettelen falait. Elbontására már számtalan terv született az évek során, de vagy megfelelő befektetőt nem találtak hozzájuk, vagy már az engedélyezés során elvéreztek.

bazársor mögötti udvar parkosítása. A kihalt üzletsor bontására is várni kell még. Vég Márton Plakáttenger ijesztget Idén januárig különböző szolgáltatásokat nyújtó kisvállalkozások üzemeltek a mára botrányos állapotba süllyedő bazársorban. Többek között helyet kapott itt cukrászda, pékség és zöldséges is.

Napjainkban eső áztatta plakáttenger borítja az egyszintes üzletsor élettelen falait. Elbontására már számtalan terv született az évek során, de vagy megfelelő befektetőt nem találtak hozzájuk, vagy már az engedélyezés során elvéreztek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában