Ország-világ

2005.07.09. 00:00

Lemond a román kormány

Nem lett volna feltétlenül szükség a kormány lemondására, vélekedett Markó Béla, a kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Lukács János, Kolozsvár

A magyar nemzetiségű miniszterelnök-helyettes szerint a kialakult válságot kevésbé viharosan is meg lehetett volna oldani, bár elismeri, az Alkotmánybíróság döntése mindenképpen meglehetősen súlyos következményekkel járt volna. Ennek ellenére Markó egyetért az előrehozott választások kiírásával, az RMDSZ Operatív Tanácsa is úgy döntött, szolidárisak lesznek a kormánykoalícióval. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök azután jelentette be lemondási szándékát, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az igazságügy reformjáról szóló törvénytervezetet. A törvénytervezet, ha életbe lép, segített volna a korrupció megfékezésében, ez pedig az egyik legfontosabb célja az uniós csatlakozás küszöbén álló országnak. A kormány csütörtökön mond le.
Az előrehozott választásokra csak bonyolult procedúra után lehet sort keríteni. A román alkotmány szerint ehhez az szükséges, hogy a parlament két egymásután követő alkalommal ne szavazzon bizalmat az államelnök által javasolt kormányfőnek, illetve kormánynak. A jelenlegi ellenzék szerint viszont az ország kormányozható.
Mircea Geoana, az ellenzéki PSD elnöke tegnap úgy nyilatkozott, megpróbálnak majd egy „igazi” kormányt megszavazni, mert
az országnak nem előrehozott választásokra, hanem dolgozni képes vezetőkre van szüksége. Ugyanakkor hozzátette, a PSD készen áll a politikai harcra, és ha az eddigi „gyáva” kormány úgy kívánja, bármikor
állnak elébe a választási küzdelemnek. 

Demokrata Szövetség elnöke. Lukács János, Kolozsvár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában