Ország-világ

2005.07.11. 00:00

Még a tavalyi fele is itt áll

Nyakunkon az idei betakarítás, de még a tavalyi termés fele is elhelyezésre vár a magtárakban.

Juhász Ádám

A kevés hazai tárolóhely miatt könnyen megeshet, hogy rajtunk marad több milló tonna búza, árpa és napraforgó. Megoldás a külföldi tárolás lehetne, ez azonban akadozik. Az idén 15-16 millió tonna gabona betakarításával lehet számolni. Ez ugyan elmarad a tavalyi 17 millió tonnás rekordterméstől, de a hazai magtárakban még mindig benn áll a tavalyi termés fele, mintegy 8 millió tonna gabona. Ez a hazai lisztfelhasználás és állattakarmányozás egyévnyi szükségletét fedezi. Egy neve elhallgatását kérő minisztériumi szakértő szerint „a minisztériumban is a körmüket rágják az illetékesek amiatt aggódva, hogy mi lesz, ha nem sikerül eladni az idei gabonafelesleget”. De sietett hozzátenni, hogy a baj nem olyan nagy, feltéve, ha lesz tárolóhely, mert a gabonafélék három évig is tárolhatók károsodás nélkül.

A hazai felhasználáson felül megmaradt tárolókapacitás hozzávetőlegesen 7,5 millió tonna. Az MVH eddig 4,9 millió tonna hazai raktárkapacitásra kötött szerződést (kihasznált kapacitásra 359, úgynevezett átforgatásra 89 forint/gabona tonna/hó áron). Az MVH adataiból kiderül, hogy 2,2 millió tonna tárolására rövid lejáratú a megkötött bérleti szerződés, ezért ezekről a helyekről augusztus és szeptember folyamán el kell szállítani a gabonát. Gráf József agrárminiszter nemrégiben bejelentette, hogy 2,5 millió tonna új tárolókapacitást létesítenek itthon, valamint 400-600 ezer tonnányit felújítanak. A 2,5 millió tonnás bővítésnél többre lenne szükség, mert ha nem tudjuk külföldre vinni a megmaradó gabonát, az könnyen rajtunk maradhat – mondta el lapunknak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura elmondta, hogy a gabonakivitel jelenleg akadozik, és félő, hogy így a raktárak a betakarítás időszakában nem fognak elég férőhellyel rendelkezni.

A hazai felhasználás feletti tavalyi gabonakészletből 3,5 millió tonnát kell eladni, valamint a gazdák is 4,5 millió tonnát ajánlottak fel intervencióra. (A gabonaintervenció célja az, hogy egy minimális árat határozzon meg az EU-n belül. Ennek állandó mértéke, amelyet az Európai Unió határoz meg, 101,3 euró, azaz 25 ezer forint/tonna. A felvásárolt gabona után ezt az összeget az MVH fizeti a gazdáknak.) A fennmaradó nyolcmillió tonna készletből a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal 3,5 tonnát fizetett ki az EU által meghatározott áron. Az MVH-nak ezen kívül még további 800 ezer tonna megvétele hátra van. A felvásárlás határideje július 31.

Mivel az itthoni felhasználás nem szívja fel a termésfelesleget, az egyik megoldás a külföldi értékesítés. Az ezzel „eltüntetendő” mennyiség exportjához azonban közel félmillió tonna havi kiszállítására lenne szükség, amely messze meghaladja a havi kevesebb mint 400 ezer tonnás eddigi teljesítményt. A másik lehetőség a külföldi bértárolás. Az MVH felmérése szerint sok a raktárfelajánló. Köztük Lengyelország, Olaszország, Románia, ahol intervenciós minőségű gabonaraktárakat ajánlanak fel. Ezzel 1,5 millió tonnára növekedhet az intervenciós kapacitás, s ezekben az országokban a tárolási díjak nem térnek el számottevően a mieinktől – tájékoztatta lapunkat Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. Az FVM a közeljövőben ír ki közbeszerzési pályázatot az ehhez nélkülözhetetlen szállításokra. Az export egyik formája az EU segítségével lebonyolítandó külhoni értékesítés. A közösség engedélyezte, hogy az aszályos Portugáliába szállítsunk 200 ezer tonna gabonát, Spanyolországba pedig 300 ezret. Mód nyílik még az EU-n kívülre szállítani félmillió tonnát. A portugáliai szállításra az unió fuvartámogatást ad, 60 eurót tonnánként. A portugál kormány azonban még nem írta ki a közbeszerzést a szállításhoz. A spanyol üzletet viszont nehezíti, hogy erre nem kapunk fuvartámogatást. A spanyol féllel még most is csak a tárgyalásoknál tartunk – ezt az információnkat több illetékes is megerősítette.

Tolna: van szabad hely Közepes termésre számítanak. A megye teljes tárolókapacitása 1 millió 66 ezer tonna termény befogadására elegendő, ebből jelenleg 377 ezer tonnányi gabona foglalja a helyet. A kukorica és a napraforgó betakarítására elkészülnek a 180 ezer tonna befogadására alkalmas, támogatással épített új intervenciós tárolók is. (mi) Baranya: mint 2004-ben A tavalyi termésből összesen 260 ezer tonna intervenciós felajánlást tettek, amelyből már csak 10 ezer tonna kukoricát nem helyeztek el. Az MVH öszszesen 220–225 ezer tonna gabonát tud raktározni, a többit a közraktárakba teszik. Tavaly őszi kalászosból 385 ezer tonna termett. Idén hasonló mennyiséget várnak. (nf) Komárom: új tárolók Több mint 150 ezer tonna termést takarítanak be Komárom-Esztergomban. A tárolókapacitás a megyében összesen 335 ezer tonna termés elhelyezésére elég. Ebbe beleértendő a később betakarított kukorica és napraforgó is. Többen pályáztak az idén újabb tárolók építésére Etén, Komáromban, Dunaalmáson és Héregen. (ti) Békés: „vesződjön más” Másfélmillió tonna termésre van kilátás Békés megyében. A búza és az árpa tárolásával még nem lesz különösebb gond, a napraforgó és a kukorica betakarításával viszont igen. Száz-kétszáz ezer tonna elhelyezése megoldatlan. A termelők közül sokan a kombájntól adják el a gabonát, mondván, vesződjön más a tárolással. (áz)

Közepes termésre számítanak. A megye teljes tárolókapacitása 1 millió 66 ezer tonna termény befogadására elegendő, ebből jelenleg 377 ezer tonnányi gabona foglalja a helyet. A kukorica és a napraforgó betakarítására elkészülnek a 180 ezer tonna befogadására alkalmas, támogatással épített új intervenciós tárolók is. (mi)

Baranya: mint 2004-ben

A tavalyi termésből összesen 260 ezer tonna intervenciós felajánlást tettek, amelyből már csak 10 ezer tonna kukoricát nem helyeztek el. Az MVH öszszesen 220–225 ezer tonna gabonát tud raktározni, a többit a közraktárakba teszik. Tavaly őszi kalászosból 385 ezer tonna termett. Idén hasonló mennyiséget várnak. (nf)

Komárom: új tárolók

Több mint 150 ezer tonna termést takarítanak be Komárom-Esztergomban. A tárolókapacitás a megyében összesen 335 ezer tonna termés elhelyezésére elég. Ebbe beleértendő a később betakarított kukorica és napraforgó is. Többen pályáztak az idén újabb tárolók építésére Etén, Komáromban, Dunaalmáson és Héregen. (ti)

Békés: „vesződjön más”

Másfélmillió tonna termésre van kilátás Békés megyében. A búza és az árpa tárolásával még nem lesz különösebb gond, a napraforgó és a kukorica betakarításával viszont igen. Száz-kétszáz ezer tonna elhelyezése megoldatlan. A termelők közül sokan a kombájntól adják el a gabonát, mondván, vesződjön más a tárolással. (áz) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában