Ország-világ

2005.07.08. 00:00

Mondja, kérem, hol van?

Diákok segítenek a turistáknak Terézváros két csomópontján az idegenforgalmi szezonban. Az információs pultok ötlete az Oktogonon és a Hősök terén tavaly már bevált.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Takács Vivien és Bajnai Eszter a Hősök terénél egy finn házaspárnak segít eligazodni, hogy merre menjenek és mit érdemes Budapesten megnézni
[/caption]– Ez a csöndes délutáni őrült volt – súgja Mészáros Dani (19). – Van még a hangos délelőtti. A válltáskás öreg arról faggatta őket, vajon a mai fiatalok felvennék-e a gépfegyvert, ha kéne. Mert ő annak idején felvette. – A magyarok általában prospektusért jönnek ide – nevet Nagy Ádám (19). – Mert ingyen van. A finn nyelvűt  el is vitték. Azért a többség, aki a két fiú pultjánál megáll az Oktogonon, külföldi turista. Megörülnek a vadsárgán virító táblának: Information Point. Alatta ugyanolyan színű pólóban készségeskednek a fiatalok. – Főleg angolul beszélnek – mondja Ádám. – Ma volt egy holland csoport, de jönnek néha csehek is. Az Operát keresik, a Terror Házát, a nevezetességeket. Vagy szabad, kényelmes szállásra vadásznak. – Egy pár múlt vasárnap délután terhességi gyorstesztet akart – meséli Dani. – Aztán legyintettek, hogy tulajdonképpen nem olyan sürgős, és megkérdezték, hol a legközelebbi mozi. Spanyolok lehettek.

– A legreménytelenebb óhaj a szintén vasárnapi patyolat volt – teszi hozzá Ádám. A srácok idén érettségiztek a Terézvárosi Kéttannyelvű Gimnáziumban. Az ötlet, hogy diákok igazítsák útba a külföldieket, tavaly született az önkormányzatnál. A dolog bevált: a fiatalok a szezon végéig váltásban strázsálnak az Oktogonon és a Hősök terén. Júliusban a két tannyelvűből, jövő hónapban a Szinyeiből állnak ki délelőtt tíz órától este hatig. Minden páros öt-öt napra. – Valamiből meg kell élni – szögezik le. Ahogy kimondják, kapcsolnak, Ádám vigyorogva oldalba is böki a másikat: – Te, inkább örülnünk kellene, hogy gyakoroljuk a nyelvet, és segíthetünk az embereknek. Az ötszáz forintos órabér miatt senki nem vádolhatja őket kapzsisággal. Meg a többi sem hazugság. Dani és Ádám totyogós kora óta tanulja a németet és az angolt. És beszéli is. Folyékonyan és udvariasan.

A Hősök terén a lányok félszegebbek. Takács Vivien (17) és Bajnai Eszter (16) ma van kint először. – A külföldiek kávézókat, éttermeket keresnek – így Vivien. – A Közlekedési Múzeumot, a Vasúttörténeti Parkot. Spanyolok, angolok, koreaiak, japánok, csehek, oroszok, izraeliek. Finn házaspár áll meg a pultnál. Lányuk barátnője budapesti, eljöttek hát körülnézni a gyerekkel. – A közlekedés kaotikus – mondja a férfi, Maili Lehto. – A metró remek, de a busz és a villamos átláthatatlan. Maga a város azonban csodálatos. Térképpel a kezében középkorú, csinos nő lép a lányokhoz. Angolul, majd németül kérdezősködik. Elinor Sevaldson Norvégiából érkezett. – Nehéz maguknál tájékozódni – mondja enyhe rosszallással. – A magyarok nem tudnak angolul. Miért nem csinálják úgy, ahogy mi? Nálunk nemcsak tanulják, de beszélik is a nyelveket.

Szétverték a vandálok a gépi tanácsadókat

Rendőrőrsök, ahol a turistáknak is segítenek: Keleti és Nyugati pályaudvar, Kecskeméti utca, Hősök tere Idegen nyelvet beszélő rendőr: Sütő utcai Tourinform-iroda. Mozgó őrök, visszatérő járőrök, lehetőleg tolmáccsal: Vár, Citadella, Bazilika, Vörösmarty tér, Margitsziget, Városliget, Hősök tere, buszpályaudvarok. Automata információs pontokkal próbálkozott a Magyar Turizmus Rt., de a gépeket vandálok tették tönkre.

Keleti és Nyugati pályaudvar, Kecskeméti utca, Hősök tere

Idegen nyelvet beszélő rendőr: Sütő utcai Tourinform-iroda.

Mozgó őrök, visszatérő járőrök, lehetőleg tolmáccsal:

Vár, Citadella, Bazilika, Vörösmarty tér, Margitsziget, Városliget, Hősök tere, buszpályaudvarok.

Automata információs pontokkal próbálkozott a Magyar Turizmus Rt., de a gépeket vandálok tették tönkre. Takács Vivien és Bajnai Eszter a Hősök terénél egy finn házaspárnak segít eligazodni, hogy merre menjenek és mit érdemes Budapesten megnézni -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában