Ország-világ

2005.07.06. 00:00

Orbán bizottságot előzött

– Legjobb, ha magam öntök tiszta vizet a pohárba – mondta Orbán Viktor tegnap, amikor rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette családja vagyoni helyzetét. Közölte: azért számol be a szerdai vizsgáló-bizottsági meghallgatás előtt vagyonáról, hogy elmondhassa, „mi a valóság”.

K. G.

Házak, földek, építkezés: a házaspár 122 milliója
Orbán elmondta: családjának összesen 122 millió forintnyi vagyona van, melyből 25 millió forint felvett hitel. Budapesten, a Fillér utcában található lakása 91 milliót ér, Felcsúton pedig 17-20 millió forintból épül egy kertes ház. Ezenkívül a család tulajdona még egy 52 hektáros terület Felcsút határában, amit korábban tízmillió forintért vásároltak. Orbánéknak nyolchektárnyi földjük van Sárazsadányban, amelyet szintén korábban, kétmillió forintért szereztek meg. Ezenkívül van egy kétmillió értékű használt autójuk. A volt miniszterelnök azt is kiszámolta, hogy az 5400 hektárból álló Tokaj-Hegyalja szőlőterületeiből összesen 0,148 százalék a család tulajdona. Ha azonban a felcsúti építkezés megkívánja, akár el is adja a földet. Vagyongyarapodásáról szólva elmondta: 1986-tól 2005-ig feleségével közösen 36 millió forintot takarított meg. Eszerint évente 1,9 milliót spóroltak, „persze volt, amikor több maradt, de olyan is, amikor kevesebb”, tette hozzá. Az Orbán család 20 millió forint hitelt vett fel Cinege utcai ingatlanjuk megvásárlására, és ötmilliót a felcsúti parasztház építésére. Orbán hangsúlyozta: ő és felesége munkából és fizetésből élnek, vagyonukat ebből szerezték.

Katonaként megpróbálták beszervezni a pártelnököt
A Fidesz elnöke tegnap a titkosszolgálatokhoz fűződő viszonyáról is beszélt. Elmondta: kikérte az iratait a történeti levéltárból – ezeket a honlapján tegnap közzé is tette. A papírokból kiderült: sorkatonai szolgálatának ideje alatt a III/III-as ügyosztály megpróbálta beszervezni, a „felkérést” azonban visszautasította. Ettől kezdve, 1982–83-tól, a rendszerváltásig megfigyelték, lakását lehallgatták. – Hosszú éveken keresztül figyeltek minket, követtek és lehallgatták a lakásunkat, még a hálószobánkat is – fogalmazott a pártelnök. Elmondta, hogy szerinte a poloskát csellel csempészték lakásukba. Feleségét, Lévai Anikót – mondta Orbán – behívták tüdőszűrésre, a vizsgálat ideje alatt az egyik belügyes kilopta a táskájából a kulcsokat, azokat „gyorsan lemásolták”. A miniszterelnök által közzétett dokumentumok tanúbizonysága szerint Orbán Viktor ellen 1985. május 17-től 1986. november 14-ig Viktória fedőnéven bizalmas nyomozást folytattak a „szakszolgálatok”. Az ÉS-ügy kapcsán a pártelnök kijelentette: nem mond igazat, aki azt állítja, saját anyagi előnyszerzés érdekében bármikor fölhasználta volna miniszterelnöki vagy egyéb megbízatását. – Ha valaki ezt mondja, beperelem – tette hozzá. Leszögezte: ez idáig még soha senki nem merte mondani, hogy visszaélt volna hatalmával, és előnyszerzés érdekében befolyásolta volna a döntéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában