Ország-világ

2005.07.26. 00:00

Pálmafák a Duna-parton

Gyönyörű kilátás nyílik a világörökséghez tartozó Duna-parti látképre a Balassi Bálint utcából. A nyugalmat a száguldó autók sem zavarják meg.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A Duna-parti Olimpiai parkban pálmafák alatt hűsölhetünk. A padokon szívesen ücsörögnek a környékbeliek.
[/caption]Pörgés fejen és háton, majd néhány villámgyors mozdulat, és a vékony srác kézállásból ugrik talpra. Most a társa lendül előre, a koreográfia hasonló. Forgás egy kézen, le spárgába, onnan pedig hídba. A kivitelezés nem mindig tökéletes, semmi baj, újra lehet próbálkozni. A magnóból szünet nélkül dől a zenefolyam. A fiatal breakeseknek közönsége is van. Néhány pillanatra többen is megállnak a Jászai Mari tér aluljárójában. A nyugodt nézelődésre azonban nincs idő. A lépcsőről gördeszkások ugratnak a „táncparkett” közepére. Hogy a bámészkodók elkerüljék az ütközést, gyorsan kimenekülnek az aluljáróból.

A térről nyíló Balassi Bálint utca menedéket nyújt a nagyvárosi forgatag elől. Parkjaiból gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Az úszó szállodahajók önmagukban is lenyűgözők. Teraszain medencék és napozóágyak. A turisták napernyők árnyékából fényképezik a világörökség épületcsodáit. Látnivaló a Balassi utcában is akad. A legszebbet a természet alkotta. A képviselői irodaház melletti parkban négytörzsű faóriás magasodik a fejünk fölé. Tekintélye előtt a környező növények is meghajolnak, szomszédai facsemetéknek tűnnek mellette. – Fenséges ez a platán – mutat a terebélyes lombkoronára Molnár Gézáné (78) nyugdíjas. – Mindennap megcsodálom. Talán még nálam is idősebb.

A hölgy nincs egyedül. Barátnőivel közösen sétáltatják kedvenceiket. A kutyák között szemmel láthatóan a szálkás szőrű tacskó az úr. Morgással és hangos ugatással tesz rendet nagyobb társai között. – Szeretünk itt élni, bár koránt sincs akkora nyugalom, mint néhány évvel ezelőtt – mondja Szalai Tiborné (65). – A forgalom ezt az utcát sem kíméli. Csak úgy repesztenek az autók. Gyalogosátkelőből meg csak kettő van. Egy aluljáró a Jászai Mari térnél, és egy zebra a Károlyi Mihály parknál.

[caption id="" align="alignright" width="132"] Lovagpáncél az antikbolt előtt
[/caption]Autók ide vagy oda, néhány méterrel odébb egy hasonlóan szép szigetet pillantunk meg. Az Olimpiai park a magyar sportolók teljesítménye előtt tiszteleg. Hajós Alfrédtól az athéni olimpián aranyat nyert vízilabdacsapatig, az összes bajnok kőbe vésett nevét olvashatjuk. A padok melletti fatartókban pálmafák zöldellnek a budapesti napsütésben. Távolabbról gyerekzsivaj hallatszik. Az utca játszóterén óriási a küzdelem. A fiatalok apait-anyait beleadnak a fociba. Nem pénzért csinálják, szeretnek játszani. – Egész nyáron itt vagyunk – meséli lapunknak az egyik fiatal „cserejátékos”. – Sajnos csak focizni lehet, a pinpongasztalokat tönkretették. Hinták is vannak, de alóluk kilopták a gumiszőnyeget.

Még mondaná, de társai már nem hagyják. Nagyon kell az erősítés, vesztésre áll a csapat. Mi is elköszönünk, nézzük, mit látni a túloldalon. Leeresztett rostéllyal, talpig páncélban áll egy középkori lovag az ajtóban. Kezében golfütő. Úgy tűnik, van humora az antik-bolt tulajdonosának. Az üzletben felújított bútorok, régiségek kaphatók. Az utcában nem ez az egyetlen antikos, legalább négy hasonló üzlet portékái közül válogathatunk.

Meglepő, de mozi is van itt. A Cirko-Gejzírben saját forgalmazású művészfilmek peregnek a mozivásznon. Vendéglőből sincs hiány. A Majd Leonard Kávéházban lazac-steaket is ehetünk, ha a pénztárcánk bírja. Aki „kevesebbel” is beéri, annak az 1953-ban nyílt Szalai cukrászda finomságait ajánljuk. Családias a hangulat, a sajtos roló mennyei.

Személynök utcából lett Balassi

A Balassi Bálint utcát 1911-től 1954-ig Személynök utcának hívták. Eredete homályba vész – talán egy közelben álló hivatalról kapta jelét. Maga a névadó, a magyar nyelvű líra megteremtője 1554-ben született. Balassi Bálint aktív résztvevője volt a török elleni harcoknak. Az ellenség által birtokolt Esztergom ostrománál halt hősi halált 1594-ben.

a Balassi Bálint utcából. A nyugalmat a száguldó autók sem zavarják meg. Kiss Gergely Személynök utcából lett Balassi A Balassi Bálint utcát 1911-től 1954-ig Személynök utcának hívták. Eredete homályba vész – talán egy közelben álló hivatalról kapta jelét.

Maga a névadó, a magyar nyelvű líra megteremtője 1554-ben született. Balassi Bálint aktív résztvevője volt a török elleni harcoknak.

Az ellenség által birtokolt Esztergom ostrománál halt hősi halált 1594-ben. A Duna-parti Olimpiai parkban pálmafák alatt hűsölhetünk. A padokon szívesen ücsörögnek a környékbeliek. Lovagpáncél az antikbolt előtt -->

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában