Ország-világ

2005.07.23. 07:08

Parlagfűvel trükköznek

Számos trükköt alkalmaznak a bűnözők, hogy bejussanak áldozataik otthonába. Legújabban parlagfűirtás ürügyén kopogtatnak az ajtókon.

Kiss Gergely

Azt mondják, a bűnözők egy lépéssel mindig a rendőrök előtt járnak. Egy biztos, furfangos ötletekben nincs hiány, egyesek a legkülönbözőbb trükköket használják fel áldozataik megtévesztésére. Az álruhás postások után megérkeztek az álruhás parlagfűellenőrök is. A főpolgármesteri hivatal közleményt adott ki, amelyben óvatosságra inti a budapestieket. Az önkormányzat tudomására jutott, hogy arra nem hivatott személyek végzik a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését. Becsöngetnek a lakásokba, majd a főpolgármesterre hivatkozva átvizsgálják a kerteket. – Néhány napja két ember kopogtatott be hozzánk – mesélte lapunknak egy rákospalotai kertvárosi olvasónk. – Azt mondták, a kerületi önkormányzat küldte őket, mert műholdfelvétel alapján parlagfüvet azonosítottak a kertben. A két férfi rövid idő után távozott. A hölgy úgy meglepődött, hogy nem kérte el az illetők igazolványát. Később felhívta a kerületi polgármesteri hivatalt, és kiderült, hogy onnan senkit sem küldtek az ingatlanhoz.

A Veszprém megyei Szápáron nem úszták meg ennyivel. Egy házaspártól több mint egymillió forintot loptak el. Amíg az egyik tettes kicsalta a kertbe a tulajdonosokat, addig a másik egyedül maradt a szobában. Rövid keresgélés után egymillió-háromszázezer forintot tett zsebre. A hasonló esetek miatt az önkormányzatok arra kérik a lakosokat, hogy minden esetben kérjék el a hatósági személyek igazolványát és az ellenőrzésről szóló érvényes határozatot. Parlagfű-ellenőrzést ugyanis az illetékes önkormányzat növényvédelmi munkatársai, a növényvédelmi szolgálat és a földhivatalok végezhetnek. – A bűnözők ötletei kifogyhatatlanok, számtalan módon megtéveszthetik a gyanútlan embereket – mondta lapunknak Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

A szakértő szerint ha idegen kopogtat az ajtón, mindig legyen bennünk egészséges kételkedés. A bűnözők leggyakrabban valamelyik szolgáltató munkatársának adják ki magukat. Általában az egyedülálló, idősebb embereket nézik ki maguknak. Egy telefonszámot is megadnak, amelyen ellenőrizhetik „valódiságukat”. A hívás azonban nem a szolgáltatónál cseng ki, hanem egy telefonfülkében. A tettestárs felveszi a kagylót, majd közli: igen, ők küldték ki a szerelőt. – Mindig a telefonkönyvből keressük ki az adott szolgáltató számát – tanácsolta Oláh László. – A fővárosi közműcégek munkatársai általában már fényképes igazolvánnyal is rendelkeznek, így azt is kérjük el.

Szintén előfordul, hogy egy fiatalabb hölgy gyermekkel a karjában csönget be a lakásokba. Megkéri a tulajdonost, engedje meg, hogy bepelenkázza a babát. Az idősebbeket sokszor meghatja a kisbaba, nem is gondolnak arra, hogy átverés áldozatai lesznek. A gyermek lefoglalja a tulajdonost, az anyuka pedig kimegy a fürdőszobába. Menet közben felméri a terepet, és amit lehet, zsebretesz.

Álrendőrök és a hamis bankjegyek

Egyre többször fordul elő, hogy az elkövetők álrendőrnek adják ki magukat. A trükknek több pénzszállító látta kárát az elmúlt hónapokban. A civil ruhás álrendőrök a nyugdíjasokat is meglopják. Budapesten és Békés megyében is megtörtént, hogy nyomozás címszó alatt mentek be otthonokba. Közölték: a postás hamis pénzt hozott a nyugdíjjal. Egy igazolványfélét lobogtatva lefoglalták a tízezreseket. – A posta soha nem vihet ki hamis pénzt – mondta lapunknak Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője. – Többszörösen ellenőrizzük a bankjegyeket, így arra kérünk mindenkit, hogy ne dőljenek be ennek a trükknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában