Ország-világ

2005.07.09. 00:00

Romantika a jegenyefák alatt

Udvarlás, vizsgaidőszak utáni lazítás, vérre menő csocsócsaták és óriásbugyogók. Üde színfolt Józsefvárosban, a budapesti dzsungel szélén. Több este kell hozzá, hogy teljes egészében felfedezzük a kertet.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kevés ilyen hely van a fővárosban: a betonrengeteg között megbújik a hangulatos szórakozóhely, kerthelyiséggel és igazán szórakoztató zenével. Több hasonlóra lenne szüksége Budapestnek.
[/caption]Nyócker. Helyrajzilag pontosan a Józsefváros. A rossz hírű városrész gyakori ihletadója filmrendezőknek, dalszövegíróknak. Az alkotások többnyire a szegénységről, a bűnözésről és a prostitúcióról szólnak. Ezek azonban általánosítások. Hiszen van itt bőven más is. Például a West–Balkán a Kisfaludy utcában. – Egyértelműen a kert miatt szeretem ezt a helyet. A fák valahogy különleges hangulatot teremtenek. Nyugis és kellemes itt ücsörögni. Nekem bejön, hogy nem kell túlüvöltenem a zenét. Mintha nem is egy szürke, büdös nagyváros közepén lennék. Én már többször voltam itt, és most elhoztam a barátnőmet is – mondja Józsa Szabolcs. A huszonéves fiú mögött földbe szúrt fáklya lobog, halvány fényt vetve két óriásbugyogóra. Nem tévedés. A jegenyefák ágai között fregolikötél kígyózik, és rajta méretes női, illetve férfi alsónemű „szárad”. Fiatal szobrász polgárpukkasztó kiállítása.

– Vége a vizsgaidőszaknak, így végre minden este jöhetek csocsózni. Jobb, mint otthon a négy falat bámulni. Kihívom az egyik asztalnál a győztest, és utána vérre menő meccseket játszok. Mire felocsúdok, már hajnalodik. Ezért is járok kerékpárral – mondja Földes Zoltán egy újabb fölényes győzelem után. A játék zaja nem zavarja a kertben üldögélőket, mivel a „sportemberek” zárt helyen űzik szenvedélyüket. A szellemes poénokkal kommentált gólzáporok csarnokának egyetlen furcsasága egy kép. Szűz Mária képe.

A többség persze nem csocsózni jön ide. Valaki egy csendes, félreeső zugban szorongatja kedvese kezét, mások nagy társasággal érkeznek, és több asztalt összetolva vigadnak. Az atmoszférához a változatos növényvilág is hozzájárul. Gyöngyvirág, vadmálna, borostyán és tuja illata száll asztalról asztalra. Mindez nem tudatos koncepció, csak így alakult. – A kertben mindig csak háttérzene megy. Pink Floyd, Guns N’ Roses, Nirvana. Ha jó idő van, akkor este nyolcra telt ház van. Ez négyszáz embert jelent. Főleg egyetemisták alkotják a törzsközönséget, de sok külföldi is megfordul nálunk. Nem egy öltönyös, nyakkendős helyen vagyunk. Aki nem kommersz muzsikát akar, annak a pincét ajánlom. Pénteken és szombaton Zsazsa, Zero és Peg Top a hangulatfelelős – mutatja be a helyet Borbély Róbert üzletvezető. És ez a hely legfőbb erénye. Az összetettség. Akár több estét is el lehet itt tölteni úgy, hogy még a felét sem láttuk a szórakozási lehetőségeknek. Váratlanul mindig egy újabb ajtóba botlik az ember.

– Szeretjük ezt a helyet. A szabadtér miatt ez a szerda esti törzshelyünk. Szerencsére ide nem sznobok járnak, hanem kicsit visszavonultabb arcok – mondja Salman József és Horváth Menyhért, bárszéken egyensúlyozva. A West–Balkán egész évben nyitva van, hiszen van téliesített, hőszigetelt része is. A nyitva tartás a vendégekhez van igazítva. Akár már ebédelni is lehet itt – mondjuk egy csirkés grillszendvicset – hiszen a parafaajtókat már délben kinyitják. Éjszaka sem kell tartani a záróra miatti kötelező távozástól, mert itt idő és tér kitágul.

Átlagos árak:

Csirkés szendvics: 500 Ft Presszókávé: 220 Ft Capuccino: 260 Ft Tejeskávé: 300 Ft Jegeskávé: 450 Ft Traubi (2 dl): 220 Ft Rostos üdítők (1 dl): 100 Ft Carlsberg (0,5l): 490 Ft Csapolt Skol (0,5 l): 380 Ft Long Island: 1450 Ft Pina Colada: 1040 Ft Sex on the beach : 1130 Ft

Presszókávé: 220 Ft

Capuccino: 260 Ft

Tejeskávé: 300 Ft

Jegeskávé: 450 Ft

Traubi (2 dl): 220 Ft

Rostos üdítők (1 dl): 100 Ft

Carlsberg (0,5l): 490 Ft

Csapolt Skol (0,5 l): 380 Ft

Long Island: 1450 Ft

Pina Colada: 1040 Ft

Sex on the beach : 1130 Ft Kevés ilyen hely van a fővárosban: a betonrengeteg között megbújik a hangulatos szórakozóhely, kerthelyiséggel és igazán szórakoztató zenével. Több hasonlóra lenne szüksége Budapestnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában