Ország-világ

2005.07.05. 00:00

Sikk a lóversenypályán és a lelátón

Hajdanán sikk volt a lóversenyre kijárni, elegáns urak és dámák találkozóhelye volt. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején a mai Városliget helyén futottak a lovak. Egykoron hercegek, grófok, gyáriparosok paripái álltak a startnál.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Kincsem Parkban az egyik futamból két paripát kiállítottak. Azonnal a dopping jut eszünkbe, ám kiderült, mindkét pacinál lábproblémák merültek fel. A doki nem engedte őket futni.
[/caption]1827-et írtak, amikor az első galoppversenyeket futották, méghozzá gróf Széchenyi István kezdeményezésére. Az aranykor olyan lovakat vonultatott fel, mint Kincsem és még az Epson Derbyn is nyerő Kisbér.
A most felújított Kincsem Park tulajdonosait az a szándék vezérli, hogy újra elegáns, családi szórakozást nyújtson a lóverseny az érdeklődőknek. Az építők is mindent megtettek, kifogástalan a pálya, a hozzá tartozó épület és a lelátó.
Kis honunkban azért még jó néhány évnek el kell telnie, hogy elegáns dámák, ne farmerbe, pólóba bújt hölgyek, urak látogassák a pályát.
Bár a pezsgő hangulatú megnyitón azért jó néhányan tudták, mit illik viselni a futamokon. Különben a nézelődő úgy érezte, mindenki ott van, aki más hasonló eseményen is ott tündököl. Elsőként Csurka Istvánt pillantottuk meg, majd Farkasházy Tivadart és feleségét. A humorista öltönyben volt, Mimi fején pedig olyan kalap díszelgett, amely megjárta már az angol derbiket is. Lamperth Mónika belügyminiszter, aki díjat adott át, tudta, vagy inkább a tanácsadója, hogy illik kalapban megjelenni. Kuncze Gábor is öltönyben jelent meg. Majka, az egykori ózdi hős vette magának a bátorságot, és csak pólót viselt. Görög Zita modell a jeles alkalomra most nem kérte ki divattervező tanácsát. Ruhája nem keltett nagy feltűnést. Ribárszki Sándor idomár is öltönyben figyelt, igazgatta a lovait.
– Szép volt – mondja boldogan a futamokra –, adja isten, hogy ne csak ez a nyitóderbi legyen ilyen, hanem a következők is. Húsz ló idomára, abból három nyert is. Talán a legbüszkébb Miss Joice-ra. Eddig ötször futott, és ebből háromszor nyert is.
A Baden Baden-i árverésen vette másfél évesen nyolcszáz euróért, amely olcsónak számít, hiszen a paripákért több ezer eurót is elkérnek. Felvetődik a kérdés, miért kell külhonból lovakat behozni, amikor a magyarok jó lótenyésztő hírében álltak.
– Csak voltunk, de még lehetünk – mondta reménykedve az egyik legsikeresebb lóidomár.
Elindult egy újabb futam.
A lelátóról figyelheti a fogadó drukker, ahogy a kecses, izmos, magas paripák elkápráztatják. Nem is futottak, hanem szinte úsztak a levegőben a Kincsem Park gyepén és homokján. A szépséges látvány mellett még az sem zavaró, hogy nem magyar paripa győzőtt.

paripái álltak a startnál. Szilágyi Ágnes A Kincsem Parkban az egyik futamból két paripát kiállítottak. Azonnal a dopping jut eszünkbe, ám kiderült, mindkét pacinál lábproblémák merültek fel. A doki nem engedte őket futni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában