Ország-világ

2005.07.19. 06:39

Szúnyoginvázió a partokon

A szúnyogirtási piac résztvevői nemegyszer irreálisan alacsonyra nyomják le az árakat.

Palásti Péter–Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="309"] Az irtás általában hatékony, de sok esetben mégsem elég: a teljes körű védekezésre sokkal több pénz kellene, elsősorban a vízpartokon
[/caption]Alighanem egyetértenek abban a vízparton lakók és a szúnyogirtással foglalkozó szakemberek: az idei időjárás rendkívül kedvezett a vérszívó rovarok elszaporodásának. A jelentős esőzéseket a héten követő melegben várhatóan megkezdődik a szúnyoginvázió – nem véletlen, hogy valamennyi jelentősebb vízparti térségben a hét végére időzítették a rovarirtás következő ütemét. Az irtás költségeit jellemzően az érintett önkormányzatok és a Magyar Turizmus Rt. fizeti, méghozzá általában fele-fele arányban. Tavaly kétszázmilliót fordítottak erre az üdültetéssel foglalkozók, az idei végszámok még nem ismertek. Várhatóan 500-600 millió körül alakul majd a számla.

Magát megnevezni nem kívánó informátorunk szerint a háttérben hihetetlenül kemény alkutárgyalásokat folytatnak a szúnyogirtási piac résztvevői. Szerinte egyes cégek olyan alacsony árat adnak be a képviselő-testületek által meghirdetett pályázatokra, hogy abból még az önköltség sem fedezhető. Mindezt megerősíti dr. Erdős Gyula, az Országos Epidemiológiai Központ szaktanácsadó főorvosa is, akit a témakör egyik legjobb hazai ismerőjeként emlegetnek. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az árakkal valóban baj van, azok gyakran nem reálisak.

A szúnyogirtással foglalkozók szakmai szövetsége ugyan kidolgozta a reális díjakat, de azokat – a konkurenciaharc miatt – maguk a szervezet tagjai sem tartják be minden esetben. Ennek ellenére – fogalmazott a szaktekintély – sehol sem tapasztaltak az irtással kapcsolatos hatékonysági problémákat. A végeredményt azonban természetesen a pihenni vágyók minősíthetik majd, s nemcsak a Balatonnál, hanem az ország minden négyzetméterén.

Duna - Budapesten a fővárosi ÁNTSZ végzi a vérszívók irtását, de a költségeket, ebben az évben mintegy 35 millió forintot, a fővárosi önkormányzat állja. Öt helyen működtetnek a Duna partján csapdákat, melyekkel a szúnyogfertőzöttséget mérik. Budapesten a lárvák biológiai irtását májusban kezdték meg, azóta légi úton, úgynevezett kémiai irtásokat végeztek. A mentesítést mintegy hétszázötven hektáron végzik. Tisza - Szolnokon és térségében tizenöt településen, mintegy 6200 hektáron zajlik az irtás. A Tisza mentén „erősen szúnyogos évnek” minősítik az ideit – a folyó sok helyütt hagyott hátra kiöntéseket, amelyek a szúnyogok kedvenc költőhelyei. E térségben pénteken permeteznek negyedszerre. Együttesen mintegy 32-33 millió forintra tervezik a költségeket, de a végösszeg attól is függ, milyen lesz a szezon. Balaton - Kimondottan szúnyogfertőzött év az idei a Balatonon is: az irtás költsége várhatóan eléri a hatvanmillió forintot. A szúnyoglárvák biológiai irtását 1670 hektáron, a vegyszerrel végzett kémiai védekezést 5500 hektáron folytatják. A gondot fokozza, hogy a Balaton melletti természetvédelmi területeken nem engedélyezett az irtás minden formája, így a mocsaras-lápos területek hatalmas utánpótlást jelentenek. Velencei-tó - Hétvégére várják a szúnyogáradatot a Velencei-tavon: a pangó vizekben jelentős mennyiségű a szúnyoglárva, amelyek várhatóan napokon belül kikelnek. A mai napig három irtást végeztek el, a következőt péntekre időzítették. Együttesen háromezer hektáros területen, a teljes lakott övezetben permeteznek. A szakemberek szerint idén várhatóan négy-öt szúnyogritkításra lesz szükség a tó környékén.

Tisza - Szolnokon és térségében tizenöt településen, mintegy 6200 hektáron zajlik az irtás. A Tisza mentén „erősen szúnyogos évnek” minősítik az ideit – a folyó sok helyütt hagyott hátra kiöntéseket, amelyek a szúnyogok kedvenc költőhelyei. E térségben pénteken permeteznek negyedszerre. Együttesen mintegy 32-33 millió forintra tervezik a költségeket, de a végösszeg attól is függ, milyen lesz a szezon.

Balaton - Kimondottan szúnyogfertőzött év az idei a Balatonon is: az irtás költsége várhatóan eléri a hatvanmillió forintot. A szúnyoglárvák biológiai irtását 1670 hektáron, a vegyszerrel végzett kémiai védekezést 5500 hektáron folytatják. A gondot fokozza, hogy a Balaton melletti természetvédelmi területeken nem engedélyezett az irtás minden formája, így a mocsaras-lápos területek hatalmas utánpótlást jelentenek.

Velencei-tó - Hétvégére várják a szúnyogáradatot a Velencei-tavon: a pangó vizekben jelentős mennyiségű a szúnyoglárva, amelyek várhatóan napokon belül kikelnek. A mai napig három irtást végeztek el, a következőt péntekre időzítették. Együttesen háromezer hektáros területen, a teljes lakott övezetben permeteznek. A szakemberek szerint idén várhatóan négy-öt szúnyogritkításra lesz szükség a tó környékén. Az irtás általában hatékony, de sok esetben mégsem elég: a teljes körű védekezésre sokkal több pénz kellene, elsősorban a vízpartokon -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában