Ország-világ

2005.07.08. 00:00

Tegnap figyelmetlenség miatt ismét halálos baleset történt

Ismét halálos kimenetelű baleset történt az M0-s autóúton.

Szemán L.

Tegnap reggel 5 óra 45 perckor két gyalogost gázolt el egy kamion a jobb pályatest szélső sávjában, a 22,4 kilométerszelvénynél. Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Biztonsági Szolgálatának (ReBiSz) tájékoztatása szerint az út szélén megállt két személygépkocsi, mivel az egyikből kifogyott az üzemanyag. Az autók vezetői ezt követően kiszálltak. A másik autóból szerették volna utántölteni a kifogyott benzint, amikor egy Szeged felé tartó kamion vezetője nem vette észre az út szélén álló két férfit, és elgázolta őket. A baleset során az egyik autóvezető több métert repült, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A másik személygépkocsi vezetőjét súlyos, töréses sérülésekkel szállították kórházba a mentőszolgálat munkatársai. A helyszínelés idejére a rendőrök teljesen lezárták a forgalom elől az M0-s jobb pályatestét. A ReBiSz az autópálya-rendőrség szakértőinek bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Tegnap lapzártakor még nem lehetett tudni, hogy a kamion vezetője miért nem vette észre a személyautók mellett álló két férfit. Az azonban már most biztosnak látszik, hogy elkerülhető lett volna a baleset, ha az autójukat elhagyó sofőrök viselik az úgynevezett láthatósági mellényt. Vagy legalábbis nagyobb valószínűséggel feltűntek volna az érkező tehergépkocsi vezetőjének. A sárga, fényvisszaverő csíkokat is tartalmazó mellények viselését éppen a jobb láthatóság miatt ajánlják a magyar utakon közlekedők számára is a hatóságok. Viseletük ugyanis egyelőre még nem kötelező Magyarországon. Pedig a közlekedésrendészet területén dolgozó tisztek szerint az lenne a célszerű, ha minden autóban ott lennének a mellények, és amikor például műszaki hiba miatt az úttesten kell tartózkodnia a vezetőnek, utasnak, felvennék azokat. Kísérletileg bizonyított ugyanis, hogy a láthatósági mellényt viselőt másodpercekkel korábban észleli az érkező autós, mint azt, akin nincs ilyen.

Egyébként május 1-jétől több uniós országban kötelező a mellények tartása az autókban, és viselésük az úttesten. Így Ausztriába, Spanyolországba és Olaszországba be sem engednek a mellények nélkül. Az ORFK egyébként törvénymódosítást kezdeményez a mellények kötelezővé tétele érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában