Ország-világ

2005.07.06. 06:13

Tom újra harcba szállt

A mozikban most látható Steven Spielberg legújabb, Világok harca című filmjében Tom Cruise játssza a főszerepet. Az H. G. Wells klasszikus sci-fijének feldolgozásából született filmben a sztár egy darukezelőt alakít.

Parcsami Gábor

Tom Cruise nem okoz csalódást Spielberg legújabb filmjében,
a Világok harcában sem. A tőle  megszokott módon lehengerlő alakítást nyújt a darukezelő Ray Ferrier szerepében. A békésen, hétköznapi történetként induló moziban a néző egyik pillanatról a másikra azt veszi észre, hogy belecsöppent a világkatasztrófa  kellős közepébe. Ray Ferrier hétvégére megkapja két gyermekét elvált feleségétől. Apa és gyermekei eleinte nagyon nem tudnak mit kezdeni egymással, amikor váratlanul gonosz űrlények igázzák le a Földet pillanatok alatt. Ezzel kezdetét veszi egy minden idegszálat megfeszítő küzdelem az életért.
Korunk egyik legjobban fizetett szupersztárja már a kilencvenes években 15 millió dollárt keresett egy-egy filmen. Ám élete nem mindig volt felhőtlen. Gyermekkorában családjával együtt, főként apja miatt, akinek csak ritkán volt hosszabb ideig állása, városról városra vándorolt. A fiatal Cruise számára a sport jelentette a beilleszkedés legfőbb eszközét. Erre azért is nagy szüksége volt, mivel diszlexiával küszködő fiatalemberként nehezen vette az iskolai akadályokat.
A sportkarrier tűnt a legjövedelmezőbbnek, ám egy térdsérülés keresztülhúzta álmait. Ekkor úgy döntött, pap lesz. A fe-renceseknél tanuló diákot azonban egy amatőr színházi produkció rádöbbentette, hogy valójában színésznek született. 1981-ben, azaz már 19 évesen Zeffirelli Végtelen szerelem című filmjében szerepet kapott.
Nem sokkal ezután már egy harcosabb műfajban, akciófilmben tűnik fel. Az igazi sikert 1986-ban a Top Gun vadászpilótájának szerepe hozta meg számára. Azóta számos világhírű filmben szerepelt, és tagadhatatlan, hogy korunk egyik meghatározó akcióhősévé nőtte ki magát a sármos férfiú.

Tom Cruise

Született: Syracuse (New York Állam), 1962. július 3. Főbb filmjei: Végtelen szerelem, Takarodó, Kívülállók, A szerelemben vesztes, Kockázatos üzlet, Tökéletes mozdulatok, Legenda, Top Gun, A pénz színe, Cocktail, A vadnyugat fiai, Esőember, Született július 4-én, Mint a villám, Mission: Impossible I.–II., Egy becsületbeli ügy, Interjú a vámpírral, Tágra zárt szemek, Magnólia

Főbb filmjei: Végtelen szerelem, Takarodó, Kívülállók,

A szerelemben vesztes, Kockázatos üzlet, Tökéletes mozdulatok, Legenda, Top Gun, A pénz színe, Cocktail, A vadnyugat fiai, Esőember, Született július 4-én, Mint a villám, Mission: Impossible I.–II., Egy becsületbeli ügy, Interjú a vámpírral, Tágra zárt szemek, Magnólia -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában