Ország-világ

2005.07.13. 06:13

Túlhűthetjük magunkat

A légkondicionáló készülékekről – mint a fejlett Nyugat kiváltságáról – sokáig csak hírből, vagy az amerikai filmekből tudtunk. Az utóbbi évtizedben viszont nálunk is egyre szélesebb körben terjed, nemcsak az irodákban, hanem az otthonokban is.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Mindenkit megvisel a falakból áradó forróság. A klímaberendezés azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiszen súlyos betegségeket okozhat.
[/caption]Felborulni látszik az évszakok megszokott rendje. Enyhe telek, rövid tavaszok, és szélsőségesen meleg nyarak jellemzik időjárásunkat. Idén eddig mi megúsztuk, de Olaszországban és Spanyolországban már több alkalommal kellett hőségriadót elrendelnie a hatóságoknak. Ha igazak az előrejelzések, augusztusban már hazánk sem marad ki a lassan megszokottá váló hőhullámokból. A száraz és forró nyári napokon mind jobban vágynak az emberek hűs levegőre. Aki megengedheti magának, már nem egyszerű ventilátort, hanem légkondicionálót vásárol, hiszen az éjszakák is gyakran elviselhetetlenek. A rekkenő hőségben a fiatalabbak sem tudják kipihenni magukat, nem szólva az idősebbekről, akik között sok a beteg.

– A klímaberendezés kiválóan alkalmas a hőség okozta rosszullétek és a folyadékveszteség kivédésére – mondja dr. Balogh Sándor háziorvos, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. – Különösen azoknak jó, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, vagy nagyon legyengült állapotban vannak. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy ezeket a berendezéseket rendszeresen tisztítani kell, mert olyan szennyező anyagokat keringtethetnek, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. A túlzottan erős, huzatszerű légáramlat hatására a megfázáson túl reumatikus fájdalmak is jelentkezhetnek.

Óriási a választék a berendezésekből. Százezer forint alatt már jó minőségű légkondicionálókat vásárolhatunk, de nem árt az óvatosság. A döntés előtt mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni. – Egyre több család szánja rá magát légkondicionáló vásárlására, miközben keveset tudnak ezekről a berendezésekről – hangsúlyozza Zoltán Attila, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára. Szerinte figyelembe kellene venni, hogy az ilyen beruházás nem egyszeri kiadást jelent. Éppen ezért a legfontosabb, hogy még a vásárlás előtt kérjük szakember véleményét is, hogy a megfelelő teljesítményű és kialakítású készüléket választhassuk ki. A szövetség fényképes zöldkártyával látja el azokat a szerelőket, akiknek szakértelme garantált. Tehát érdemes ennek alapján segítséget kérni.

Az olcsón kínált berendezések néha csalódást okozhatnak. Hosszú távra tervezve jobban járunk az energiatakarékos, A vagy B kategóriás, kissé drágább készülékekkel. Tudni kell, hogy az úgynevezett mobil klímaberendezések duruzsoló hangjuk miatt hálószobába nem ajánlottak, és energiafelhasználásuk sem optimális. Amennyiben valaki nem tartja be a karbantartási szabályokat és nem tisztíttatja ki a légkondicionálók kül- és beltéri egységét, akkor szennyeződések, baktérium- és gombatenyészetek képződhetnek bennük. A tisztítást és a karbantartást a garanciális, szavatossági feltételek miatt is érdemes évente legalább egyszer, a szezon kezdete előtt elvégeztetni. Így nemcsak a megbetegedéseknek, hanem az energiaköltségek emelkedésének is elejét vehetik.

Ahol nincs légkondi, ott napközben csukjuk be az ablakokat, húzzuk be a sötétítőfüggönyöket. Használhatunk ventilátort is. Többféle változat kapható. Legjobbak a mennyezetventilátorok. Ezek az egész helyiség levegőjét átmozgatják. Igaz, a hőmérsékletet nem csökkentik, de elviselhetőbbé teszik a meleget.

Sokakat megfertőznek a klímában rejtőző bacilusok

Az Amerikai Légió nevű veteránszövetség kongresszusát 1976-ban Philadelphiában tartották. Utána 221 résztvevő betegedett meg, és 34 bele is halt egy titokzatos betegségbe. Kiderült, hogy a fertőzés forrása a klímaberendezés, illetve annak párásítója volt. Onnan kerülnek a levegőbe bizonyos pálcika alakú baktériumok, amelyek, miután belélegezték őket, súlyos, a szokványostól eltérő, úgynevezett atípusos tüdőgyulladást okoztak. Az addig ismeretlen kórokozót Legionella Pneumophiliának nevezték el, azaz legionáriuskórnak. Az elmúlt 30 év során a baktérium 39 törzsét mutatták ki. A legionárius betegség fejfájással, lázzal, hidegrázással és izomfájdalmakkal kezdődik, ezután légzési probléma és tüdőgyulladás lép fel. Az esetek mintegy tíz százaléka halálos.

Kiderült, hogy a fertőzés forrása a klímaberendezés, illetve annak párásítója volt. Onnan kerülnek a levegőbe bizonyos pálcika alakú baktériumok, amelyek, miután belélegezték őket, súlyos, a szokványostól eltérő, úgynevezett atípusos tüdőgyulladást okoztak. Az addig ismeretlen kórokozót Legionella Pneumophiliának nevezték el, azaz legionáriuskórnak.

Az elmúlt 30 év során a baktérium 39 törzsét mutatták ki. A legionárius betegség fejfájással, lázzal, hidegrázással és izomfájdalmakkal kezdődik, ezután légzési probléma és tüdőgyulladás lép fel. Az esetek mintegy tíz százaléka halálos. Mindenkit megvisel a falakból áradó forróság. A klímaberendezés azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás, hiszen súlyos betegségeket okozhat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában