Ország-világ

2005.07.30. 06:24

Varga egyik ügye nem bűncselekmény

Letartóztatta a Fővárosi Bíróság a két napja Amszterdamból hazahozott Varga Tamást. A végzést azzal indokolták, hogy a vádlott esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye és többrendbeli, jelentős tárgyi súlyú bűncselekmények szerepelnek az ellene felhozottak között.

Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="115"] Már ősszel bíróság elé kerülhet
[/caption]A döntés egyébként nem jogerős, ellene Varga és védője is fellebbezéssel élt. A szökésben levő volt Fidesz-tanácsadót hat év után, áprilisban fogták el Amszterdamban. Mivel nem járult hozzá gyorsított kiadatásához, csak most vált lehetővé az, hogy Magyarországnak átadják. Csütörtök este, a Malév menetrend szerinti járatával érkezett meg Varga, akit azonnal, már a repülőtéren őrizetbe vettek.

Mint arról tegnap már beszámoltunk, három különböző ügy miatt kell bíróság elé állnia a volt Fidesz-tanácsadónak. Kettőben már jogerősen elítélték ugyan, ám a távollétében hozták meg a döntéseket, így perújrafelvételre van szükség. Az egyik ilyen ügy miatt két és fél éves szabadságvesztést kapott, ám a történtek ma már nem számítanak bűncselekménynek. Varga a vád szerint egy cég ügyvezetőjeként úgy hozott be luxusautókat az országba, hogy megvásárolta a hazatelepülők vámmentességét. Zamecsnik Péter, a vádlott védője lapunknak azt mondta: hazánk európai uniós csatlakozásával már nem számít vámárunak az unióból behozott cikk. Vagyis nem lehet elkövetni ezzel a módszerrel csempészetet. Ha pedig ez így van, akkor nincs bűncselekmény. A jogszabályok szerint, ha a vádlottnak előnyösebb a jelenleg hatályos szabályozás, mint az elkövetés idején, akkor a számára kedvezőbbet kell alkalmazni. Varga Tamás perei várhatóan már az ősszel megkezdődhetnek a bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában