Ország-világ

2005.07.05. 06:06

Verekedő üzletember

Csák E.

Nem eredeti ötlet, de többször bevált: egy népszerű sztár az üzleti életben kamatoztatja ismertségét. Erre szánta el magát napjaink egyik legünnepeltebb akcióhőse, Jackie Chan, aki a főszerepek helyett vagy mellett most ágyakat és pólókat tervez. A színész sokoldalúsága edzőtermek üzemeltetésére is kiterjed, sőt: aprósüteményt is reklámoz a televízióban.
Chan példaképe nem más, mint a híres-hírhedt amerikai üzletasszony, Martha Stewart. Az életstílusguru sokat szerepelt a sajtóban, mindenekelőtt azért, mert kétes tőzsdeakcióival nemcsak tízmilliókat szedett össze, hanem mert ezért börtönbüntetésre is ítélték. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a Time magazin a 100 legbefolyásosabb amerikai között tartsa nyilván, s ez alighanem imponáló a „Kis Jack” számára.
A kung-fu kínai származású mestere akkor vált híressé, amikor a műfajnak teljesen új irányt adott. Chan képes volt arra, hogy Bruce Lee halála után hatalmas tábort teremtsen magának. A szuperharcos helyett hús-vér hősként mutatkozott be, aki olyan, mint a legtöbb ember: sérülékeny, hibázik, megretten, mielőtt aztán mindenkit legyőz. Jakcie-nek nem volt könnyű az útja Hollywoodig. Ázsiában és Európában már befutott, míg aztán a Balhé Bronxban című filmjével az Egyesült Államokban is aratott. Filmjeinek egyik sajátossága, hogy nem dublőrök és trükkök segítségével váltja ki a hatást. A verekedési jelenetek valóságosak, nincsen kész forgatókönyvük, ennélfogva mindvégig hitelesek. Ennek nyilvánvalóan megvan az ára, és a pofonosztó többször maga is komolyan megsérült a forgatások alatt. Lehet, hogy ezért fordult Chan most már az üzlet felé a verekedés helyett?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában