2005.07.26. 00:00
Veszélyesek a szélsőséges diéták
A fürdőruhaszezon idején sokan szembesülnek a problémával, hogy itt-ott bizony felhalmozódott némi súlyfelesleg. Ilyenkor hajlamosan vagyunk kampányszerű, gyorsan ható csodadiétákba fogni. A legtöbb ilyen kúra azonban az esetek nagy részében nem tudományos alapokon nyugszik, és komoly egészségi kockázattal jár.
[caption id="" align="alignleft" width="140"] Semmit nem kell száműznie az étrendjéből. Egy ízletes pizza is belefér a menübe, ha mértékletesen fogyasztja.
[/caption]A kampányszerű fogyások következménye legtöbbször a gyors súlyvisszaszedés. Egyes szélsőséges kúrák ráadásul már rövid idő alatt képesek kóros állapotokat, vitaminhiányt vagy túladagolást okozni. Nem biztos, hogy megéri kockáztatni az egészségünket azért, hogy egy számmal kisebb fürdőruhába bújhassunk. Hosszú távon kifizetődőbb egészséges táplálkozással, lassú, de tartós testsúlycsökkenéssel elérni az ideális súlyt. Érdemes végignézni, milyen káros hatásokkal járnak a legdivatosabb diéták, amelyek többsége valamelyik tápanyag – általában a szénhidrát vagy a zsír – bevitelének nagymértékű csökkentésén alapszik.
SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY DIÉTÁK
Az ilyen kúrák közül legismertebbek a zóna-, a dél-tengeri-, a hollywoodi-, a választó- és az Atkins-diéta. A zóna- és a hollywoodi étrend a kevés szénhidráttartalom mellett magas fehérjebevitelt engedélyez. A dél-tengeri és az Atkins-diéta esetében kezdetben kevés szénhidrát fogyasztható, és bár a mennyiség fokozatosan emelhető, még így is messze elmarad az egészség fenntartásához szükségestől. A választó diéta alapelve az, hogy a fehérje- és a keményítő tartalmú élelmiszereket tilos együtt fogyasztani. Magyarországon az egyik legtöbbet emlegetett kúra a Dr. Atkins által kitalált szénhidrátszegény diéta, amelynek elmélete szerint ha az étrendből kiiktatjuk a szénhidrátokat, akkor megszűnik a tartalék zsírképzés, és a szénhidráthiány miatt a szervezet elkezdi a zsírokat lebontani. Előnye, hogy gyors fogyás érhető el vele és a magas zsírtartalmú ételek szabadon fogyaszthatóak. Hátránya viszont a túlzott fehérje- és zsírbevitel, valamint a nem megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztás.
A szénhidrátszegény táplálkozás megvalósítása csak egyes élelmiszercsoportok kihagyásával lehetséges. Ilyen élelmiszerek a gabonatermékek, a tej és tejtermékek, a zöldségek és a gyümölcsök. Ezen élelmek az egészséges táplálkozás alapját képezik, annak nélkülözhetetlen részei, így nélkülük mindenképpen hiányos lesz a rost, az egyes vitaminok és az ásványi anyagok bevitele. Ez hosszú távon vesekövet, csontritkulást, ízületi betegségeket, májkárosodást és magas vérzsírszintet is okozhat.
ZSÍRSZEGÉNY DIÉTÁK
A zsírszegény diéták, pl. a Priktin, Cooly és az egyoldalú gyümölcs, rizs és burgonya alapú étrendek ugyanúgy károsak az egészségre, mint a szénhidrátszegény diéták. A zsírok még a fogyókúra alatt is fontos szerepet játszanak a szervezet normális működésének biztosításában, ugyanis szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és az idegrendszer működéséhez. A zsírszegény étrend elsősorban a húsok, húskészítmények, a tej és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével, illetve elhagyásával valósítható meg. Ennek következtében vitamin- és ásványi anyag hiányos állapotok alakulhatnak ki.
GI-DIÉTA
Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását előtérbe helyező étrend életmódváltást jelent. Jellemzője, hogy igazából semmi sem tiltott, csak a mennyiségekrekell figyelni. A napi többszöri étkezésre kell a hangsúlyt helyezni. Az étrendben jelentős szerepet játszanak a növényi olajok, a baromfihúsok, halak, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek. A zsírdús élelmiszerekből azonban csak keveset ajánlott fogyasztani.
A testkontroll sem tökéletes megoldás
A testkontroll alapját képezi az egyes élelmiszerek napszakokhoz igazított fogyasztása, valamint az ételek társítása. Az elmélet szerint nem fogyaszthatók együtt a magas szénhidrát- és a fehérjetartalmú élelmiszerek. A délelőtti órákban csak gyümölcsöt vagy gyümölcslevet, ebédre gyümölcsöt, salátát és zöldséget, vacsorára a zöldségekhez valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert lehet fogyasztani. Olajos- és gabonamagvak, tészta és kenyér csak ebédre vagy vacsorára fogyasztható. A húsok bevitelét az étrend megengedi ugyan, de nem részesíti előnyben. Tejtermékeket tilos fogyasztani (kivéve a vajat). A diéta elvei szerint táplálkozóknál nagy valószínűséggel nem elegendő a fehérje, B1, B2, B12, D-vitamin és a kalcium bevitele.
A húsok bevitelét az étrend megengedi ugyan, de nem részesíti előnyben.
Tejtermékeket tilos fogyasztani (kivéve a vajat). A diéta elvei szerint táplálkozóknál nagy valószínűséggel nem elegendő a fehérje, B1, B2, B12, D-vitamin és a kalcium bevitele. Semmit nem kell száműznie az étrendjéből. Egy ízletes pizza is belefér a menübe, ha mértékletesen fogyasztja. -->