Ország-világ

2005.08.09. 06:22

A lejtőn nincs megállás

Négy tétmérkőzést játszott a mostani szezonban a Ferencváros, háromszor kikapott, a negyediken pedig kiesett az UEFA-kupa selejtezőjéből.

Malonyai Péter

Egy esztendeje még azon kesergett mindenki az Üllői úton, hogy ritka esélyt szalasztott el a Fradi, a nem a legjobb formáját hozó Sparta Praha ellen bejuthatott volna a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az itthoni egy-nullt követő null-kettő szertefoszlatta az álmokat, legalábbis részben. Az újdonsült edző, László Csaba ugyanis a kiesés után egyáltalán nem tartotta kizártnak, hogy a csapata kárpótlásul megnyeri az UEFA-kupát. „Hinni kell, ez a legfontosabb…!” – szögezte le az akkor még Lothar Matthäus szövetségi kapitányt is segítő mester, hogy aztán fehéren-feketén kiderüljön, magánügy, mi van a fejekben. A pályán nyújtott produkcióhoz képest mindenképpen.

Azóta a Fradi elveszítette a bajnokságot, csúfosan elbukta a kupadöntőt, ráadásul a székesfehérvári döntőn morálisan is leszerepeltek a futballisták és az edzők egyaránt. Aligha véletlen, hogy a kupa mostani kiírásában nem léphet pályára a Fradi – ez önmagában is szégyen. Akinek elfogadható ajánlata volt, az otthagyta nyáron az Üllői utat (Dragan Vukmir, Adem Kapic, Sowunmi Thomas, Huszti Szabolcs, Gyepes Gábor, Sorin Botis, Marek Penksa, Robert Vagner), akik jöttek (Kemenes Szabolcs, Budovinszky Krisztián, Tímár Krisztián, Erős Gábor, Grósz Róbert, Borbély Csaba, Jovánczai Zoltán), azoktól nem várható, hogy megváltsák a világot. A szezon eddigi mecscseit nézve még ahhoz is kevesek, hogy elfogadhatóvá tegyék a csapat produkcióját.

A Ferencváros a mostani szezonban eddig négy tétmeccset játszott. Bajnokin kikapott a Fehérvártól (0-1) és a Bp. Honvédtól (1-3), az UEFA-kupában pedig hamarabb már nem is búcsúzhatott volna, az első körben esett ki, a minszki traktorgyár csapata volt jobb nála. Nulla pont, a tabella utolsó helye, kilátástalan teljesítmény, ám László Csaba mértéktartóan fogalmaz. „Gondjaink vannak…” – jelentette ki a vasárnapi, kispesti sima vereség után, és persze nem felejtette el megemlíteni, hogy a Honvéd első góljánál a kapuba fejelő brazil Alves rafináltan összekoccantotta Tímár lábát. Nem a legokosabb érvelés, hiszen milyen védő az, akihez csak úgy hozzáférhet egy csatár…? Az ilyesmi fordítva természetes a futballpályán. Az edző, mint már annyiszor, most is leszögezi, nem szabad sokáig rágódni a kudarcon, tehát a híres pozitív gondolkodás. Ami remek alapállás, de csak akkor segíthet, ha van mögötte tartalom.

És nem csupán a játék hibádzik. Alapvető gond, hogy nincs stabil háttér. Az olyannyira várt, és május végi érkezéssel beharangozott befektető sehol. Arról nem beszélve, hogy egyre valószínűbb: a céget csak az Üllői úti létesítmény, tehát az ingatlan érdekli, legföljebb udvariasságból törődik azzal, mire viszi a futballklub. A nyár elején 250 millió forintos hitelhez jutott az FTC Rt., ami az adósságok kifizetéséhez elegendő volt. Hogy maradt-e a pénzből, az édes mindegy, annyi nem maradhatott, hogy nyugodtan tervezgethessék a jövőt az Üllői úton. Tepszics Ignác klubigazgató fanyar megjegyzése hűen tükrözi a helyzetet: „Megtanultam, hogy sohasem mondhatom, hogy ennél rosszabb már nem lesz…” Az egykori remek hátvéd a pénzhiányról is beletörődéssel beszél: „Nem érhet váratlanul bennünket, volt részünk benne az utóbbi időben”.

2005 nem a Fradi éve

Huszonkét tétmeccset játszott eddig 2005-ben a Ferencváros, kilencszer nyert, tízszer kikapott, háromszor döntetlent ért el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában