Ország-világ

2005.08.12. 06:21

Angolok ismét feltalálták az egyiptomi papiruszt

Az egyiptomi piramisoknak és az atomtemetőknek látszólag kevés köze van egymáshoz. A brit nukleáris hulladékok kezelőinek azonban a fáraók öröksége segít abban, hogy megoldják a sugárzó anyagok tárolásának nyilvántartását.

Cs. E.

Amint a The Guardian megírta, Nagy-Britanniában sok milliárd dollárt fordítanak arra, hogy szétszereljenek 26 kísérleti reaktort és más atomhulladékkal együtt biztonságos sziklaüregekben eltemessék. A gond az, hogy a folyamatot irányító és a veszélyeket leíró számítógépes programok tíz év alatt elöregednek. Szerencsére valakinek eszébe jutottak az ókori Kelet papiruszai. Ezek a tekercsek sok évezreden keresztül fennmaradtak; miért ne lennének alkalmasak a dokumentáció megőrzésére? A ma használatos papír erre nem jó, mert az adalékanyagoktól egy idő után szétfoszlik. Kidolgozták tehát az állandó papír receptjét, amely nem tartalmaz savakat, ezért a papír nem öregszik – akárcsak a papirusz. Eddig 11 ezer 718 lapra 423 dokumentumot másoltak át. A tekercseket rézzel átitatott dobozokba helyezték és légmentes dobozokban rakták be a hulladéktemetőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában