Ország-világ

2005.08.18. 00:00

Aranykártya Verőcén

Újvári Miklós

 A legfontosabb információ, amit biztosan tudhatunk a Magyar Sziget után, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyes munkatársainak jár a T-Mobile aranykártya. Nem is lehet olyan rossz az a munkahely.
Egy ott dolgozó titkosszolga volt szíves elveszíteni a tárcáját a szélsőjobboldal verőcei buliján. A többi csak feltételezés: lehet, hogy a szakszolgálat adatot gyűjtött vagy megfigyelt a szélsőjobbosok seregszemléjén.
De lehet az is, hogy a kolléga maga is bakancsos nemzeti ember, és magánemberként bulizott eszmetársaival. Sőt, az is lehet, hogy a szervezők is máshol talált tárcát vittek a verőcei Magyar Szigetre, így igazolva végre, hogy üldözik őket. Nem fogjuk megtudni.
Tény az is, hogy undorító eszmékben hisznek egynémely Magyar Sziget-esek. Felháborítóan tudnak viselkedni. Érzékenységeket sértenek. Visszataszító, hogy egy színes bőrű énekesnőt lekiabáltak a színpadról. És az egyénekre nézve van veszélye is annak, ha a fiatalok ezen eszméken nőnek fel.
De hogy az államra veszélyt jelentene ezeknek a hőbörgő
fiataloknak a kulturális rendezvénye? Ez bizony kétséges. Amit tesznek, sajnos a szabad véleménynyilvánítás része. Fel kell lépni ellenük, a köz erejével ki kell szorítani eszméiket a közbeszédből. De ami a titkosszolgálati jelenlétet illeti, az már nem ennyire egyértelmű. Ahhoz ugyanis meg kellene bizonyosodnunk róla, hogy ezek a fiatalok valóban veszélyt jelentenek az államrendre, erőszakosan törnek a politikai hatalom megszerzésére, és eközben törvényeket sértenek. A tények azt mutatják, hogy a szélsőjobb (nem a MIÉP-es fele, hanem a hungarista-félfasiszta alakulatok) tizenhat éve egyetlen mozgalma sem tudott tömegeket mozgatni, erőszakos bűncselekmény nem fűződik a nevükhöz, csak hőzöngés, amely néha tényleg törvénysértésbe ment át például önkényuralmi jelképek használata vagy uszítás esetén.
Tekintve a homályt, amely a szolgálatokat körülveszi, furcsa módon most azt kell remélnünk, hogy valóban veszélyesek a Magyar Sziget-esek, és nem a titkosszolgálat fontoskodik fölöslegesen és megkérdőjelezhető módon az adófizetők pénzén.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában